Русия няма да обсъжда новия Договор за намаляване на стратегическите

...
Русия няма да обсъжда новия Договор за намаляване на стратегическите
Коментари Харесай

Захарова с ултиматум към САЩ

Русия няма да разисква новия Договор за понижаване на стратегическите оръжия (СТАРТ) със Съединените щати, до момента в който Вашингтон продължава да въоръжава Украйна. Това съобщи представителят на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

" Съединени американски щати възнамеряват да изпратят още въоръжение в района на спора, в който е забъркана Русия. Така че те ще продължат да доставят всички тези оръжия и ще подбуден режима в Киев да извърши още кръвопролития, като в същото време отделят средства за екстремистки действия, провеждани под властта на лица от улица " Банковая " (където се намира офисът на украинския президент - ТАСС), които надалеч не са рационални хора, а ние ще обсъждаме с тях взаимни въпроси за сигурността, в това число тези, които са в техен интерес? ", изрази неразбиране тя.
-->
Руският посланик акцентира, че Москва високо цени новия контракт СТАРТ, който съгласно Захарова дава отговор на взаимните ползи на Русия и Съединени американски щати, само че би трябвало да има подобаващи условия за разискването му.

В понеделник от посолството на Съединени американски щати в Москва оповестиха, че Русия едностранно е отсрочила договарянията за нуклеарно разоръжаване с представители на Съединени американски щати в Кайро.

Впоследствие съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков съобщи, че Москва и Вашингтон имат " надълбоко разминаване " по използването на новия контракт СТАРТ.

Длъжностни лица от двете страни трябваше да проведат среща в египетската столица от 29 ноември до 6 декември, с цел да обсъдят възобновяването на инспекциите според новия Договор за понижаване на стратегическите оръжия (С В началото на 2021 година Русия и Съединени американски щати се договориха да удължат контракта СТАРТ без каквито и да е било спомагателни условия, както е предложила Москва.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани на 1 август Русия и Китай да стартират договаряния за надзор на нуклеарните оръжия, като акцентира, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна.

В изказване американският водач повтори, че администрацията му е подготвена " експедитивно да договаря " за подмяна на контракта СТАРТ, ограничителен междуконтиненталните нуклеарни сили в Съединените щати и Русия, който би трябвало да изтече през 2026 година

Въпреки че и двете страни не престават да съблюдават Договора даже след началото на спора в Украйна, при започване на август Кремъл разгласи, че стопира инспекционните действия по Договора заради рестриктивните мерки за пътешестване, наложени на Русия, защото глобите " дейно лишават Руската федерация от правото да прави инспекции на американска територия ", съгласно изказване на съветското външно министерство, написа " Факти ".

В новия контракт са закрепени следните пределни нива за нуклеарните сили на Русия и Съединени американски щати: 1550 разгънати бойни заряди за всяка от страните, което е почти с една трета по-ниско от нивото на зарядите, планувани от контракта от 2002 година (СНП); 700 разгънати междуконтинентални балистични ракети, разгънати балистични ракети на подводниците и разгънати тежки бомбардировачи, което е над два пъти по-ниско ниво от плануваното в СНВ-1; 800 разгънати и неразгънати пускови установки на междуконтиненталните балистични ракети, разгънати и неразгънати пускови установки на балистични ракети на подводниците и разгънати и неразгънати тежки бомбардировачи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР