Русия няма да атакува НАТО. Това заяви посланикът на Полша

...
Русия няма да атакува НАТО. Това заяви посланикът на Полша
Коментари Харесай

Русия няма да атакува НАТО, страхува се

Русия няма да нападна НАТО. Това съобщи посланикът на Полша у нас Негово Превъзходителство Мачей Шимански в студиото на „ Денят онлайн с Наделина Анева”, съобщи NOVA.

„ До февруари на източния фланг на НАТО имахме към 4000 натовски бойци от разнообразни страни. Сега има 10 пъти повече. Когато Русия се опасяваше от нас при 4000, тя даде отговор, за който никой не е питал. Сега би трябвало да се опасява още повече”, сподели още той. Запитан дали приемането на Швеция и Финландия в Алианса съставлява риск, Шимански отговори: „ Не виждам да има подобен. Има реакции - през днешния ден стопираха електрическата сила на Финландия, само че в случай че това е цената, с цел да си свободен и най-сетне да правиш каквото искаш и мислиш, а не един комшия да ти споделя какво би трябвало да правиш, това не е висока цена”.

Той разяснява изказванията на ръководителя на съветската работа за външно разузнаване Сергей Наришкин, че Съединени американски щати и Полша имат скрит план за това да си поделят Украйна и Полша да вземе Западна Украйна. „ Това е чиста агитация. То е дотолкоз неуместно, че се вижда, че някой се пробва да мери нещата със своя критерий за някои страни, както виждаме в този момент, за Русия не е нищо нито мъчно, нито неправедно да си вземеш нечия територия. Полша е член на НАТО, тя няма да направи нищо, с което не е според цялото НАТО”, уточни посланикът на Полша у нас.

„ Има 5-6 страни, за които се счита, че би трябвало да се тормозят от Русия. Спрямо това, което видяхме, че направи Русия през февруари и по-късно - нищо не е изключено, само че тъй като ние не участваме във войната, считаме, че няма причина Русия да нахлуе в Полша. Освен това би било доста рисково, тъй като ние сме в НАТО”, разяснява още той. По думите му е ясно за всички, че протичащото се в Украйна би трябвало да спре допустимо най-скоро.

„ Специалисти споделят, че никой не знае по кое време войната ще завърши. Вижда се, че някои виждат света по този начин, че в случай че желаят – могат да си вземат нещо. Ясно е, че Русия желае да унищожи колкото е допустимо повече, за тях украинците не са почтени да живеят и да имат своята държава”, сподели Мачей Шимански. На въпрос дали е допустимо още веднъж да се възроди концепцията на Ярослав Качински за интернационална мироопазваща задача в Украйна, той отговори: „ Това беше едно от предложенията. Полша е много дейна по най-различни оферти. Това беше съществено желание, само че тогава нашите сътрудници изследваха каква е опцията за такава задача и стана ясно, че към този момент това не е допустимо тъй като агресорът не желае да има такава”.

Той разяснява и по какъв начин Полша се оправя с бежанците от Украйна. „ Засега съумяваме да се оправим. И аз съм учуден по какъв начин го вършим. Много от тях живеят в домовете на украинци и поляци. Държавата дава финансова помощ на бежанците. През цялото време тези, които одобряват вкъщи си такива, получават по 40 злоти, към 10 евро на човек. Украинците получават достъп до пазара на труда и здравна защита”, уточни Шимански. „ Вижда се, че Русия е в такова състояние, че няма никакъв излаз от тази обстановка. Ако отдръпна войски ще е ясно, че е изгубила, в случай че не ги отдръпна - няма да завоюва. Няма никакво положително решение. Опасявам се, че това ще продължи още дълго време”, разяснява той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР