Русия нанесе удари по украинските пристанищни градове Николаев и Одеса

...
Русия нанесе удари по украинските пристанищни градове Николаев и Одеса
Коментари Харесай

Пожарът е много сериозен. Русия атакува Николаев и Одеса

Русия нанесе удари по украинските пристанищни градове Николаев и Одеса рано сътринта в четвъртък, оповестиха украинските управляващи, представени от Франс прес. Ранени минимум 11 души.

Новината идва, откакто в сряда украинският президент Володимир Зеленски , че Русия обстрелва градовете, от които Украйна изнася зърно за целия свят, в това число Одеса. По-рано, в понеделник Русия реши да се отдръпна от договорката за експорт на украинско зърно през Черно море

" Руснаците удариха центъра на града (Николаев). Горят гараж и триетажна жилищна постройка. На място дойдоха пожарникари ", написа в Телеграм Виталий Ким , регионален шеф на Николаевска област. По негови думи са ранени ранени четирима възрастни и пет деца.

Според кмета на Николаев Олександър Сенкевич " има голяма дупка в земята, покрай триетажна жилищна постройка. Пожарът е доста сериозен ".

" Има доста развалени здания в близост (...), на друго място пък горят няколко гаража ", сподели още Сенкевич, като добави, че протича избавителна интервенция.

По-рано в няколко украински области, измежду които и Николаевска, беше оповестена въздушна паника.

Одеса, огромен пристанищен град на Черно море, намиращ се на към 100 км югозападно от Николаев, също стана обект на съветска офанзива, в резултат на която двама души са били ранени и откарани в болница, оповестиха локалните управляващи. Има опустошения в центъра на Одеса.

Това е третата поредна нощ на съветски офанзиви против Одеса. Градът е едно от главните украински пристанища за сума на зърно. Заедно с Черноморск и Южен това бяха украинските пристанища, от които можеха да се товарят кораби със зърно съгласно изискванията на зърнената договорка, от която Москва се отдръпна при започване на седмицата.

Организация на обединените нации осъди решението на Русия и сподели, че този ход рискува да провокира международен апетит.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР