Русия може да заобиколи въведените срещу нея санкции, разрешавайки сделките

...
Русия може да заобиколи въведените срещу нея санкции, разрешавайки сделките
Коментари Харесай

САЩ подготвят спешни мерки за регулиране на криптопарите

Русия може да заобиколи въведените против нея наказания, разрешавайки покупко-продажбите с криптовалута. Това е мнението на Федералното бюро за следствие на Съединени американски щати, дефинирано от шефа на бюрото Кристофър Рей. Според него разрешението на виртуалните пари е по-вероятният път за Русия за заобикаляне на глобите.

По време на чуване в сенатската Комисия по разузнаване през миналата седмица, сенаторът от Ню Мексико Мартин Хайнрих е попитал шефа на ФБР дали Русия може да отговори на икономическия напън на Съединени американски щати за възбрана на вноса на нефт и газ, като употребява запаси от злато, китайска валута или криптовалута.

ФБР и сътрудниците му са натрупали забележителен опит в работата с цифрови активи

дал отговор Рей, като показал извършена неотдавна интервенция по изземването на огромни количества токени като доказателство, че има уязвимости при потреблението на криптовалута за заобикаляне на глобите. 

„ Способността на руснаците да заобикалят глобите с криптовалута евентуално е мощно надценена както от тяхна, по този начин и от други страни “, споделил Рей. „ Ние и нашите сътрудници в чужбина сме доста по-ефективни в това и имаме доста опит във връзка с принадлежности и тактики, които да оказват помощ за блокиране на този тип старания. В последна сметка това, което те в действителност би трябвало да създадат, е да получат достъп до някаква форма на фиатна валута, което става по-предизвикателно. "

Хипотезите

Според шефа на националното разузнаване на Съединени американски щати Аврил Хейнс съветският президент Владимир Путин евентуално е очаквал глобите поради нашествието в Украйна и е основал авариен фонд, с цел да понижи икономическото им влияние. Въпреки това Министерството на финансите на Съединени американски щати и други задгранични държавни управления, настоящи координирано за глобите против Русия, са затруднили значително  достъпа до такива средства, твърди Хейнс. 

След военните дейности на Русия на 24 февруари доста организации и служби, в това число Мрежата за битка с финансовите закононарушения на Съединени американски щати и Европейската комисия обявиха, че ще проучат деликатно опцията Русия да употребява цифрова валута, с цел да избегне глобите.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също подписа декрет в сряда (9 март), ориентиран към основаване на регулаторна рамка за криптовалута, в който също загатва за рисковете от заобикаляне на глобите. 

Указът насочва федералните организации да координират напъните си за контролиране на промишлеността на криптовалутите и дефинира шест целта:

- отбрана на потребителите; 

- финансова стабилност; 

- противозаконна употреба; 

- водачество в международния финансов сектор; 

- съществуване на финансови услуги; 

- поощряване на нововъведенията.

Указът също по този начин насочва регулаторите да прегледат опциите, изгодите и рисковете от издаването на цифрова валута на централната банка (CBDC), което към този момент вършат повече от 100 страни.

От своя страна Министерството на финансите на Съединени американски щати приготвя отчет " За бъдещето на парите и платежните системи “, анализиращ въздействието на токените върху финансовата система, икономическия напредък и националната сигурност. А при започване на март Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC) даде знак, че обмисля нови рекомендации за капиталови консултанти и компании във връзка с криптовалутите.

Европа и регулирането на виртуалните пари

След като администрацията на Байдън изиска от криптоборсите подпомагане, с цел да се предотврати потреблението на цифровите монети от съветски лица и организации за заобикаляне на глобите, се вижда оживление и в Европейски Съюз по въпроса за регулирането на виртуалните пари. Шест европейски страни, водени от Германия, работят по стартирането на нов орган за битка с изпирането на пари, който ще включва пазара на криптовалути в своята подготвеност. В самодейността вземат участие Германия, Испания, Австрия, Италия, Люксембург и Холандия .

Групата работи върху „ компетентността и дизайна “ на нова интернационална група за наблюдаване на прането на пари, която ще има необикновен акцент върху криптовалутата, а Европейската комисия ще е основната изпълнителна институция на Европейски Съюз и съществена платформа за полемиката. Новата работна група ще има за цел да покрие най-рисковите трансгранични субекти измежду банки, финансови институции и снабдители на услуги за крипто активи.

Към момента самодейността към момента чака публично разискване. През юли 2021 година Ройтерс заяви, че Европейска комисия обмисля нов орган за битка с изпирането на пари, който ще се трансформира в център на цялата европейска архитектура за контрол върху криптовалутите. В момента Европейски Съюз няма нито един виновен орган за сходен контрол – има единствено набор от разнообразни национални организации, доста от които имат опит по въпросите на цифровата стопанска система. Също и наставления, които би трябвало да влязат в действие през 2024 година, макар че съгласно специалисти това няма да се случи, тъй като Европейски Съюз няма нужната подготвеност. 

Създаването на централизиран надзирател  

Експертите считат, че то е надалеч по-необходимо, в сравнение с враждебни ходове против виртуалните пари . Липсата на подобен орган произтича от обстоятелството, че разпоредбите на Европейски Съюз за битка с прането на пари са открити от наставления, които не са автоматизирано наложителни и би трябвало да бъдат транспонирани от всяка държава-членка в техните национални закони.

Петата инструкция на Европейски Съюз за битка с изпирането на пари, която влезе в действие на 10 януари 2020 година е изцяло транспонирана от съвсем всички държави-членки и предлага някаква регулаторна основа, защото включва в обсега си доставчиците на крипто услуги (по-специално тържища и снабдители на портфейли попечители) като задължени субекти. Но отсъствието на общоевропейски орган разпилява напъните, защото се разчита на всеки народен регулатор за използване на разпоредбите за пране на пари.

Новата правоприлагаща мощ може да докара до бърза концентрация и изясняване на крипто рамката на Европейски Съюз. Очакванията са разликите в транспонирането, тълкуването и използването на разпоредбите да бъдат изгладени, дейностите за наблюдаване и разпоредбите за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма в целия Европейски Съюз да бъдат уеднаквени и консолидирани. С идните по-строги условия и по-добро съдействие сред държавите-членки регулаторите ще създадат допустимо положителното картографиране на крипто транзакциите, тъй че да бъдат разпознати тези, които се отнасят до противозаконни действия.

Конфликтът в Украйна и глобите против Русия също може да се окажат спомагателен катализатор за по-строго контролиране на криптопазара в Европейски Съюз, изключително в случаите на опасения, че някои страни може интензивно да търсят от ден на ден и повече нови способи за заобикаляне на регулирането на прането на пари. Криптовалутите също могат да употребявани за това.

Те са " главният обвинен " в тази ситуация.

Друг главен фактор, разкриващ нуждата от контролиране, е развиването на плановете на централните банки за основаване на държавни цифрови валути, които биха могли да повлияят на регулаторния и надзорния климат и надали биха били оптимистични за крипто промишлеността. Според експертите в случай че това придвижване се ускори в цяла Европа, нерегулираните крипто компании и валути могат от ден на ден да се маргинализират и да се преглеждат като инструмент от тези, които по някаква причина не желаят да употребяват позволени от страната цифрови валути.

Очакванията са че Европейски Съюз, където решенията се взимат с по-малък парламентарен напън, в сравнение с в Съединени американски щати, може да излезе с по-ясна позиция във връзка с криптовалутите. Съюзът евентуално ще заема все по-твърда линия в регулирането на незаконното държание и в отбрана на потребителите, до момента в който на виртуалните пари в Европа към момента се гледа с съмнение и въпросите за това къде и по какъв начин ще ще бъдат предпазени потребителите при измами с криптоактиви стоят отворени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР