Русия и Китай изключват долара от разплащанията помежду си и

...
Русия и Китай изключват долара от разплащанията помежду си и
Коментари Харесай

Пекин и Москва ще се разплащат в рубли и юани

Русия и Китай изключват $ от разплащанията между тях и минават към национални валути - рубли и юани. Междуправителственото съглашение е подписано от първия вицепремиер и министър на финансите на Руската Федерация Антон Силуанов и ръководителя на Народната банка на Китай И Ган, написа съветското издание „ Известия “, представено от Агенция " Фокус ".

Съгласно признатия контракт, заплащанията ще се правят от „ Внешторгбанк “ (ВТБ) и Търговската банка на Китай. В момента се работи по стиковане на електронните системи за разплащане (аналозите на SWIFT) на двете страни.

Както отбелязва „ Известия “, това съглашение дава зелена светлина на китайските банки, които по-рано не сътрудничиха доста драговолно с съветския бизнес поради разликата в данъчното облагане. Сега договореностите ще разрешат размерите на търговията в юани и рубли да се усилят в пъти.

Според обявата, съответната информация се намира в писмо до заместник-ръководителя на Министерството на финансите Сергей Сторчак до ръководителя на Комитета на Държавната дума по финансовия пазар Анатолий Аксаков. Разяснява се, че това следва от отговора на Сторчак в писмо до въпроса на Аксаков за това, какво е направено за „ усилване на работата по създаване на взаимни съглашения с съветските стопански сътрудници в национални валути за подсилване на икономическата сигурност на страната “.

„ За да се усили размерът на разплащанията в национални валути, е належащо да се образува пазар за рублеви юанови финансови принадлежности ”, сподели Аксаков. „ Така ще да се застраховаме от рисковете от съмнения в курса на главните артикули на руско-китайската взаимна търговия “.

Според оценките на Аксаков, през идващите години делът на разплащанията с Китай в рубли може да се усили от сегашните 10% до 50%.

Москва и Пекин имат намерение интензивно да предизвикват потреблението на националните валути в двустранното комерсиално и капиталово финансиране, да улеснят търговията и да основат удобни условия за вложения от страна на икономическите субекти на двете страни.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР