Русия е забранила преподаването на български език в окупираната Запорожка

...
Русия е забранила преподаването на български език в окупираната Запорожка
Коментари Харесай

Русия забрани изучаването на български език в окупирана област

Русия е забранила преподаването на български език в окупираната Запорожка област.

Затворени са неделните учебни заведения и центрове. Голяма част от българите там са оставени на ръба на глада, откакто локалната власт е изкупила продукцията им на безценица, предаде .

Корави, същински българи - по този начин разказва хората в българска кръв в Запорожката област проф. Михаил Станчев, който съумя да избяга от ракетите в Украйна. Много негови другари и сътрудници обаче още са в Запорожието.

" Основната част са селскостопански служащи. Българинът е работен човек. Селата са прибрани, уредени. Абе, наши хора, какво да ви кажа ", показа българският учител в университета в Харков - проф. Станчев.

Той съумява все по-рядко да се свърже с българските си другари, споделя че заглушават връзките им. Но е схванал, че им е подложен ултиматум.

" Имах шанса преди няколко дни да се чуем, безшумно умерено, хората си работят, в учебните заведения са им дали опция да си завършат, само че от 1 септември всичко по съветски стратегии. Който желае работи, който не, го уволняват и им докарват учители от Русия ", добави той.

31 са българските села в тази област, в която се намира Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, която е под контрола на Русия, и станала причина за страхове от нуклеарната злополука. Все отново българските села са пощадени от ударите, защото са по на юг. И въпреки не в обсега на ракетите, 10-те неделни учебни заведения там въпреки всичко се оказват в обсега на съветската агитация.

" По информация, която получих, руснаците са споделили - тъй като това е отвън учебната стратегия, желаете или не, ние няма да поддържаме това. И хората са се принудили да закрият учебните заведения ", акцентира проф. Станчев.

А животът за българите в Украйна към този момент е на ръба на оцеляването. Особено за тези, които се занимават със земеделие. Освен че съветските ракети са унищожили земите им, реколтата им се изкупува за копейки.

" Един мой прочут фермер сподели, че цялата му годишна продукция е взета за без пари. Той идва вкъщи и споделя: " Искам това и това, на ти толкоз. И му давам рубла и половина за кг. А една рубла през днешния ден нищо не коства. В магазините, на пазарите, всичко нарастна двойно, дори тройно ", разясни професорът.

Българите там също ще би трябвало да гласоподават на референдума, който Русия се чака да приготви за присъединение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР