Русия е в пълна изолация в ООН за анексирането на

...
Русия е в пълна изолация в ООН за анексирането на
Коментари Харесай

Русия е в пълна изолация в ООН за анексирането на части от Украйна

Русия е в цялостна изолираност в Организация на обединените нации за анексирането на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област на Украйна. Страната остана сама в гласуването на проекторезолюция, препоръчана от Съединени американски щати и Албания в Съвета по сигурност на Организация на обединените нации и осъждаща анексирането. Русия наложи несъгласие, само че остана сама. 10 от 15 членове поддържаха резолюцията, а Китай, Габон, Индия и Бразилия се въздържаха. След това развиване Съединени американски щати ще се извърнат към 193-те членове на Общото заседание на Организация на обединените нации.  

Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Грийнфилд разгласи, че усилилята за опълчване на дейностите на Русия няма да спрат дотук и страната ще се обърне към 193-те членове на Общото заседание на Организация на обединените нации. 

Междувременно и държавните  и държавните ръководители на страните-членки на Европейски Съюз излязоха с обща позиция във връзка анексирането на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област на Украйна от Русия. В позицията водачите заявят, че не признават и в никакъв случай няма да признаят незаконнитте референдуми, изфабрикувани от Русия. В позицията членовете на Европейския съвет приканват още всички страни и интернационалните организации недвусмислено да отхвърлят противозаконното анексиране.

Ето цялостната позиция на водачите на Европейски Съюз, в това число и на България, оповестена на уеб страницата на българсксото външно министерство:

Категорично отхвърляме и недвусмислено осъждаме противозаконното анексиране от Русия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна. Като съзнателно подкопава учредения на правила интернационален ред и жестоко нарушава главните права на Украйна на самостоятелност, суверенитет и териториална целокупност — основополагащи правила, залегнали в Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право, Русия излага на риск международната сигурност.

Не признаваме и в никакъв случай няма да признаем противозаконните „ референдуми “, които Русия изфабрикува като предлог за това продължаващо нарушение на независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, нито техните фалшифицирани и противозаконни резултати. Никога няма да признаем това нелегално анексиране. Тези решения са оскъдни и не могат да породят безусловно никакви правни последствия. Крим, Херсон, Запорожието, Донецк и Луганск са Украйна. Призоваваме всички страни и интернационалните организации недвусмислено да отхвърлят това нелегално анексиране.

С оглед на водената от Русия нападателна война, както и на най-скорошната ескалация на напрежението от страна на Москва, Европейският съюз уверено поддържа Украйна и нейния народ. Ние сме непоколебими в поддръжката си за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна. Украйна упражнява законното си право да се пази против съветската експанзия, с цел да си възвърне цялостния надзор над своята територия, и има право да освободи окупираните територии в границите на интернационално приетите си граници. Ядрените закани на Кремъл, военната готовност и тактиката за погрешно показване на територията на Украйна като съветска, както и изказванията, че войната към този момент може би се води на съветска територия, няма да разклатят нашата решителност.

Ще затегнем ограничаващите си ограничения за противопоставяне на противозаконните дейности на Русия. Те ще усилят още повече натиска върху Русия да приключи нападателната си война.

Отново заявяваме, че Европейският съюз твърдо поддържа Украйна и ще продължи да дава мощна икономическа, военна, обществена и финансова поддръжка на Украйна, до момента в който това е належащо.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР