Русия блокира приемането на съвместна заключителна декларация на 10-ата конференция

...
Русия блокира приемането на съвместна заключителна декларация на 10-ата конференция
Коментари Харесай

Русия блокира декларацията от конференцията на ООН за ядрено разоръжаване

Русия блокира приемането на взаимна заключителна декларация на 10-ата конференция на Организация на обединените нации за обзор на Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

„ За мое надълбоко страдание, тази конференция не можа да реализира консенсус ", сподели след края на срещата ръководителят на конференцията Густаво Злаувинен.

Някои страни и неправителствени организации се надяваха на четириседмичния конгрес, който завърши през вчерашния ден в Ню Йорк, да бъдат избрани обвързващи крайни периоди за унищожаване на нуклеарните оръжия по света.

Заместник-директорът на департамента по въпросите на неразпространението и контрола над въоръженията към съветското външно министерство Игор Вишневецкий съобщи, че „ за жалост, няма консенсус по този документ ". По думите му доста страни, освен Русия, не са се съгласили с „ цялостен куп въпроси " в плана на заключителната декларация.

Друг съветски представител съобщи, че някои участници са употребявали конференцията, с цел да уреждат сметки с Москва поради войната в Украйна, вместо да работят за нуклеарно разоръжаване.

Документът се нуждаеше от утвърждението на всички 191 страни по контракта, настоящ от 1970 година и ориентиран към ограничение на разпространяването на нуклеарните оръжия, а в последна сметка и към освобождението на света от тях.

Критици се оплакват, че за петте публични нуклеарни сили - Съединени американски щати, Китай, Англия, Франция и Русия, важат разнообразни правила от тези за подписалите контракта страни, които нямат нуклеарни оръжия.

Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея също имат нуклеарни оръжия съгласно Федерацията на американските учени, само че не са страни по контракта.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР