Руни Мара, която от доста време насам е плътно до

...
Руни Мара, която от доста време насам е плътно до
Коментари Харесай

Руни Мара отказа Жокера от цигарите

Руни Мара, която от много време насам е компактно до Хоакин Финикс, едва ли ще изпадне в див екстаз, когато той най-сетне получи от дълго време заслужения „ Оскар “ на 9 февруари. Няма изгледи надареният артист този път да бъде подминат – след няколко номинации, само че каквото и да стане, той и момичето от страховитите трилъри по романите на Стиг Ларшон си живеят щастливо и безметежно, без да се вълнуват от хорското мнение. Те се срещат пред камерите на „ Тя “ на Спайк Джоунс през 2013-а – там нюйоркчанката играе брачната половинка на героя, влюбен в изкуствен интелект, в чиято кожа влиза Финикс. Нямат доста общи подиуми, само че се оказват изцяло задоволителни – въпреки че Хоакин дълго се чуди дали е направил положително усещане на колежката. И по тази причина стартира да й написа – по електронната поща. Отговорите стартират да идват бързо и емоционално  – по този начин всеки от тях опознава другия и последователно преодоляват човешката си стеснителност. „ Тя е единствената, за която в миналото съм влизал в Google. Не го бях правил в никакъв случай. Нима мога да узная нещо същинско за някого от интернет?! “, споделя  Хоакин. При идващото им партньорство пристрастеността пламва дефинитивно и не виждат никой различен. Изгряват като публична двойка в Кан, където Хоакин е разгласен за номер 1 за „ Ти в никакъв случай не беше тук “. Дори Лив Тайлър ги поздравява – супер хубавицата е бивше гадже на Финикс, с което той живее дружно 3 години в края на 90-те. Днес Хоакин е спокоен и балансиран в дует с годеницата, която снима като за международно и се занимава с благотворителни акции в Третия свят. Но той в никакъв случай не е крие, че чак на прага на 40-те се е усетил като персона, която може да държи юздите и да избира посоката си.      

Детството на родения в Коста Рика актьор, чиято баба е унгарка, а дядо му е руснак, минава под знака на религиозни култове, в които се забъркват родителите му. Те са нещо приблизително сред хипита и мисионери. Докато в края на 60-те обикалят Западното крайбрежие на Щатите с разхлопан микробус, дават живот на три отрочета – Рейн, Хоакин и Либърти. Първородният Ривър пък към този момент пее по улиците. Не след дълго организацията „ Децата на Бога “ „ създава “ таткото и майката в „ архиепископи “ на Венецуела и Тринидад.  По това време във въпросната комуна към момента не са достигнали до половите извращения, за които по-късно целият свят ще разбере, само че Арлин и Джон Ли напущат, очаквайки петия си правоприемник.  „ Първият ми спомен е от кораба, с който плавахме към Маями. Бях на 3 и моряците ми сервираха торта и играчки – дотогава не ми се беше случвало. Но помня оня миг и с още нещо – с изкормените риби на палубата. Беше ужасяващо и грубо. Изведнъж с по-големите ми брат и сестра си дадохме сметка, че тъкмо с сходни унищожавани същества сме били хранени в Коста Рика. Започнахме да крещим на майка ни: Защо не ни сподели, че ги убиват? Оттогава съм вегетарианец “, прибирал е лентата Хоакин. През 1979 година фамилията приема името Финикс и се мести в Холивуд. Малките незабавно стартират да пеят. Канят ги в тв шоута - Family Ties и Hill Street Blues. Когато е на 16, Хоакин намира мъртва жаба в учебното си шкафче и през идващите дни отхвърля да се върне в часовете. Точно тогава снима в сериала „ Родители “ на Рон Хауърд – младеж, който стартира да усеща напиращата си половост. Най-големият,  красавецът Ривър Финикс, последователно пробива в киното. През 1986-а победи в класиката „ Бъди до мен “ и се трансформира в секссимвол. Някъде тогава Хоакин стартира да усеща полъха от парадоксите и кретенизмите в специалността. Тъкмо неговата морална безкомпромисност, душевна накърнимост, възприятие за комизъм и познанията за занаята – всичко насъбрано още в епохата на ранния му Холивуд – му оказват помощ съвършено да извае Артър Флек в „ Жокера “: душевен невменяем отшелник, който стига до крайности,  увлечен от концепцията за подем в артистичната си кариера. Човек, който се трансформира в злодея от комиксите. Всъщност Хоакин постоянно е бил на „ ти “ с тъмната страна на Луната – изключително като наемния палач в „ Ти в никакъв случай не беше тук “, който вижда сметката на богати мъже, гаврещи се с малолетни девойки. Известни нюанси от характера на Хоакин са разкрити и в псевдодокументалната продукция за него „ Аз съм още тук “ на Кейси Афлек от 2010-а. /След нея две от дамите в продукцията упрекват Афлек в полово посягане, а той е женен за Съмър – по-малката сестра на Хоакин. След развода на Съмър и Кейси по-младият брат на Бен Афлек е в недружелюбност във семейството Финик./

Разбира се, всичко тъмно се настанява трайно у Финикс сега, в който баткото Ривър умира пред очите му от свръхдоза, до момента в който чакат колата за спешна помощ през 1993-а пред нощния клуб на Джони Деп Viper Room на бул. „ Сънсет “ в Ел Ей.  Хоакин дълго не може да си елементарни, уверен, че не е съумял да реагира в точния момент. Напуска Холивуд с половината фамилия. През идващите 4 години се мъчи да се отърси от шока и тъгата, с цел да влезе в руслото на „ естествените “. Подлага се на внушаемост, с цел да откаже цигарите, с които е привикнал от младеж. /Сега на Руни Мара се пада достойнството да го подтиква в борбата с тютюна – тя е и тази, която последователно съумява да го убеди, че няма потребност да гризе ноктите си./ Снима в 7 кино лентата без необикновен триумф. Докато Ридли Скот не го вика в „ Гладиатор “. Той е на 26 и печели първата си номинация за „ Оскар “ – за поддържащия облик на Комод. На хоризонта се появява лентата за Джони Кеш, която иносказателно се споделя „ Да преминеш границата “. Записват му втора номинация за „ Оскар “. Двойка е с Гуинет Полтроу в „ Любовници “. След премиерата пуска брада, нахлупва шапка, поставя тъмни очила – и отхвърля идващия ангажимент в киното. Решава да завие към рапа – доста подобаващ за безконечното му бунтарство. След завръщането си получава трета номинация за „ Оскар “ – за присъединяване си в „ Учителят “ на Пол Томас Андерсън. В „ Полунормален “ на Уди Алън е загубеняк даскал по философия, който стартира връзка със своя студентка и се кани да я ликвидира. След Кан му звъни Тод Филипс и го убеждава да одобри Жокера с обещанието: „ Ще приберем 55 милиона от Уорнър брос и ще вършим каквото си желаеме “. Хоакин обаче стартира да изследва нарцисизма и да учи криминология, да проучва придвижванията на Бъстър Китън – и всичко това поради Артър Флек. Да не забравяме, че Финикс в никакъв случай не е посещавал арт академия, нито пък си пада по Станиславски – той си има своя система, която го трансформира в „ най-яркия артист на своето потомство “. „ Винаги съм считал, че би трябвало да играя „ писмено “ – да демонстрирам по този начин това, което усещам, че и феновете да го почувстват “, разкрива той. Но Финикс не си пада по патоса към Жокера и другите му функции. „ Дойдох и изиграх – какво толкоз? “, твърди индивидът, който учи механизма на психическото разстройство, с цел да се слее по-убедително с Жокера.        

В близкото минало Хоакин заобикаля да гледа филмите си. Толкова компактно се слива с Джони Кеш, че би трябвало да се лекува в рехабилитационен център. Днес, към този момент на 45, доста по-лесно „ къса “ с персонажите си. „ Животът ми в никакъв случай не е бил елементарен и явен. Винаги е било тежко. Трябваше да стигна до тук, с цел да погледна по-философски на нещата: Може би не направих толкоз неприятно тази роля? Може би в идната си връзка няма да бъда толкоз унищожен? Може би въпреки всичко аз съм естествен? “, прям е Хоакин. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР