Румен Радев се придържа към конституционните си правомощия, няма да

...
Румен Радев се придържа към конституционните си правомощия, няма да
Коментари Харесай

Стратегът на Радев: Президентът няма да играе политическо лего с партиите

Румен Радев се придържа към конституционните си пълномощия, няма да събира партиите и да играе политическо лего. Той ще опосредства диалозите сред партиите и ще подкрепя процеса на сформиране на държавно управление. Това разяснява в студиото на Нова ТВ стратегът на президента проф. Александър Маринов. 

Моето мнение, че президентът не е поставял въпроса за смяна на формата на ръководство на страната. Този който го твърди – лъже. Партиите са тези, които би трябвало да възстановят престижа и доверието в парламентарната форма на ръководство. Мисля обаче, че за всеки рационален диалог е време. Защо да би трябвало да се търсят други благоприятни условия за превъзмогване на политическата рецесия, попита ръководителят на Стратегическия съвет към Президентството.

Маринов разяснява и „ българската диря “ във взривилия се на Кримски мост камион.

Правителството и виновните структури реагираха по оптимално бързия метод по тази тематика. Изясни се, че България като страна няма никакво отношение към товара на камиона, който се взриви на Кримския мост. (…) Нормално е в  такива световни спорове всяка страна да постанова своята интерпретация, по тази причина не би трябвало да ни изненадва изказването на съветската страна, уточни Маринов и акцентира, че не е работа на президента да реагира с съответна позиция. Това е работа на държавното управление и то е направило всички належащо. 

Този случай за нас е завършил. Позицията на България е задоволително премерена и гъвкава, бе безапелационен стратегът на Радев.

Според него е явно, че има опити България да бъде въвлечена във войната. Затова държавното управление би трябвало да бъде деликатно – да съблюдава съюзническите ни задължения, решенията на предходното Народно събрание и да се работи внимателно – да остави дипломацията да работи. 

Запитан дали Митрофанова има място по време на откриването на 48-мото Народно събрание, Маринов отвори витиевато, акцентирайки, че това ще решат парламентарните сили. 

Въпрос на преценка е, само че би трябвало да се следва дипломатическия протокол, сбито изясни той, което може да бъде разчетено и като единодушие съветският посланик да взе участие в откриването на 48-ия парламент. 

Александър Маринов изрази и своето мнение по отношение на съставянето на работещо държавно управление, поради комплицираните връзки сред парламентарно показаните политически обединения. В тази обстановка анализатори и политици считат, че най-реалистично това може да се случи с третия мандат.

Не бива да отписваме изрично първия и втория мандат на договарянията. Когато първите два мандата публично бъдат завършени несполучливо, тогава ще разсъждаваме за третия мандат. Що се отнася до това дали е резонно той да отиде в ръцете на най-малката парламентарно показана партия „ Български възхода “, това е една от  една от опциите. От момента, когато Стефан Янев потегли по своя личен път, той е политически водач, който има същите пълномощия, въпреки и на най-малката политическа мощ. Тя единствена не слага никакви червени линии, тя споделя, че всичко е допустимо. Но с цел да се сформира държавното управление с трети мандат откритостта на водача не е задоволителна. (…)  Тук обаче има едно несъзнателно или съзнателно неразбирателство. От момента, когато се избере едно държавно управление, то носи избрана политическа отговорност. Така че от този миг партии, които са го подкрепили, ще би трябвало да му дадат и гаранции. Ако аз бях министър председател на такова държавно управление, ще желая гаранция за постигането на съответни цели, разяснява стратегът на Румен Радев.

Александър Маринов обаче изрази подозрение дали в действителност има политическа воля за сформиране на работещо държавно управление или не става дума по-скоро за превземки. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР