Румен Радев планираше да направи свой политически проект, а първата

...
Румен Радев планираше да направи свой политически проект, а първата
Коментари Харесай

Явор Божанков: Радев е в лошо настроение, планираше стъпка от президентството към местната власт

„ Румен Радев планираше да направи собствен политически план, а първата стъпка към него бе локалната власт. Тази локална власт той я виждаше обезпечена през служебния си кабинет и държавната машина, която да наложи неговите хора. Към днешна дата не е загадка, че някогашни служебни министри се кандидатират за кметове. Радев е възнамерявал и даже сега осъществя стъпка от президентството към локалната власт, което е начало на неговия политически план. Ето за какво той е в толкоз неприятно въодушевление. Това е действителната причина непрекъснато да нападна и подлага на критика “. Това съобщи в изявление за депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

По думите му Радев е възнамерявал посредством централната власт да има предимство при пускане на политическия си план.

„ Не стана на неговата - няма длъжностен кабинет и доста ще му е мъчно с неговите служебни министри и всички кавги към тях да завоюва локалните избори. Служебната власт не може да упражнява някакъв надзор и по тази причина е толкоз сензитивен, когато се сменят шефове на служби за сигурност “, разяснява националният фаворит и прибавя, че „ президентът недоволства, не е склонен постоянно определен по конституция и закон кабинет да си направи кадрови промени “.

Божанков изясни, че се разискват промени, които да лимитират полето на деяние на служебните кабинети по образеца на Нидерландия.

По отношение на процедура по импийчмънт тя може да се изиска от Народното събрание, само че в последна сметка се развива в Конституционния съд.

Третата тематика е пълномощията на президента, които са му дадени по закон.

„ Тук няма парламентарен проблем дали имаме право да ограничим тези права, или пък да ги разтеглим. Законодателят по целенасоченост и своя преценка е дал избрани квоти на президента и надлежно може по целенасоченост да ги ограничи или отнеме. Според мен е оправдано, тъй като президентските квоти в редица регулатори родиха кавги. Давам образец със Съвета за електронни медии, където има ясни данни за съветска агитация. Ясно е, че шефът на Съвет за електронни медии беше закрепен на този пост точно през президентската квота “, разяснява Божанков. 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР