Румен Радев и Николай ГабровскиКандидатът за министър-председател на България Николай

...
Румен Радев и Николай ГабровскиКандидатът за министър-председател на България Николай
Коментари Харесай

„Ройтерс“: Липсата на редовно правителство ще се отрази негативно за присъединяване на България към еврозоната

Румен Радев и Николай Габровски
Кандидатът за министър-председател на България Николай Габровски от дясноцентристката партия ГЕРБ предложи да се сформира технократско държавно управление, което да изведе балканската страна от патова обстановка. Той обаче е изправен пред сложна задача да откри поддръжка в Народното събрание, написа през днешния ден организация „ Ройтерс “.

ГЕРБ завоюва предварителните парламентарни избори на 2 октомври – четвъртите за последните 18 месеца, само че до момента не съумя да обезпечи поддръжката на болшинството за технократско държавно управление, което да бъде управлявано от Габровски, показва организацията.

Според тях неуспехът при съставянето на постоянно държавно управление ще се отрази отрицателно на проектите на България да се причисли към еврозоната през 2024 година, което ще ѝ донесе милиарди евро от фондовете на Европейски Съюз за възобновяване. То ще попречва и напъните за сформиране на повсеместен бюджет за 2023 година в изискванията на висока инфлация и очертаващо се икономическо закъснение.

Политическите анализатори настояват, че възможностите за сформиране на държавно управление, ръководено от ГЕРБ, даже и на технократска администрация, остават дребни. Те виждат като допустимо само съглашение за държавно управление под управлението на друга партия с стеснен график. Или нови предварителни избори напролет.

„ Основната ми цел ще бъде да деескалирам напрежението, само че най-много да вървим дружно и да изведем България от рецесията, в която се намира “, съобщи Габровски пред президента Румен Радев при представянето на оферти от него кабинет.

„ Убеден съм, че препоръчаните министри са способни да създадат това “, сподели той.

ГЕРБ предложи за министър-председател Габровски, 51-годишен неврохирург без политически опит, в опит да завоюва поддръжка. Но четири от седемте политически партии в Народното събрание обявиха, че няма да го поддържат.

Антикорупционната партия Политическа партия и Демократична България, както и социалистите, които упрекват ГЕРБ, че не се е справил с необятно публикуваната корупция по време на десетгодишното си ръководство, обявиха, че няма да поддържат кабинет с мандата на ГЕРБ, разяснява „ Ройтерс “.  И прибавя, че в случай че ГЕРБ се провали, може да има още два опита за сформиране на държавно управление. Ако и те не съумеят, президентът би трябвало да свика предварителни избори в границите на два месеца.


За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!24ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 12.12.2022, 17:48
12.12.2022, 17:15
12.12.2022, 16:59
12.12.2022, 15:51
Последни публикации-12.12.2022, 19:04-12.12.2022, 18:22-12.12.2022, 17:48Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР