Румен Гълъбинов, икономист Опитите за преструктуриране са на изчерпване, както

...
Румен Гълъбинов, икономист Опитите за преструктуриране са на изчерпване, както
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Опитите за преструктуриране на бюджета са изчерпани, трябва актуализация

Румен Гълъбинов, икономист

Опитите за преструктуриране са на привършване, както в стопанската система, по този начин и на моментните благоприятни условия на бюджета. Приходи има, само че има потребност и от актуализация за преструктуриране на разноски и нарастване на разходните тавани.

Най-късно до края на септември би трябвало да се гласоподава актуализацията на Бюджет 2021, с цел да може от октомври да се възнамерява бюджета за идната 2022 година.

Планът за възобновяване и резистентност на България отново се забави. Ако не го изпратим в Брюксел до септември, има заплаха да не можем да получим предплатените заплащания от 13% до края на тази година. Няма риск от загуба на средства, само че има риск средствата да се забавят.

Имаме проинфлационен напредък от експанзивна фискална политика и от тази позиция нарастването на разноските, респективно на паричната маса, поражда инфлация. Инфлацията ще продължава да нараства, като следва наклонността за покачване на цените на петрола и стоките на интернационалните пазари. Специфично за България е също и въвеждането на високи цени за електричество, газ и отопление от 1 юли 2021 година

Възстановяването на стопанската система ни протича проинфлационно, като следим развой на увеличение на цени, който се отразява във опция за увеличено събиране на акцизи и Данък добавена стойност. Официалната методика евентуално продължава да подценява действителната инфлация, която може би е повече. Цялото това изтичане на пари, макар потиснатата бизнес интензивност в доста браншове, в последна сметка води до това.

Следващите инфлационни упования към този момент са безспорни. Идва сложното през есента, дружно с новата коронавирус вълна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР