Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви, че засилването на присъствието

...
Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви, че засилването на присъствието
Коментари Харесай

Румъния: Изпращаме твърд сигнал с присъствието на американски войници

Румънският външен министър Богдан Ауреску съобщи, че " усилването на наличието на американските военни сили в Източния фланг на НАТО след искане на съюзничките от района, в това число Румъния, съставлява нужна стъпка и корав сигнал, който показва солидността на уговорката на Съединени американски щати за сигурността на тези съдружници ", оповестява Аджерпрес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ауреску се срещна през вчерашния ден с Дерек Шоле, политически консултант в Държавния департамент на Съединени американски щати, с който разискаха дипломатическите старания за усмиряване на напрежението на украинската граница. Румънският външен министър още веднъж дефинира като " неприемливи " опитите на Русия за подкопаване на актуалните параметри на архитектурата на европейската сигурност. Шоле съобщи на собствен ред, че Съединените щати са ангажирани да положат всички старания, с цел да оказват помощ за подсилване на устойчивостта на Румъния по отношение на резултатите от евентуални военни дейности на Русия в Украйна. Той добави, че се вземат поради всички сюжети, в това число възможна енергийна рецесия или допустима рецесия с украински бежанци в Румъния. По думите му част от тези старания са и към 1000-та американски военни, които ще дойдат в Румъния в околните дни.

Той акцентира, че идването на още американски военни в Румъния е " доказателство за нашия ангажимент по отношение на Член 5 от Договора на НАТО " и за огромните старания, които Съединени американски щати и Румъния поставят от над 10 години във военното си съдействие. Снощи в Румъния дойде първият ескорт с американска военна техника. Той влезе в страната през граничния пункт Нъдлак 1, окръг Арад, на границата с Унгария и се чака дружно с още два конвоя да дойде тази заран в черноморския окръг Констанца. Вчера Съединени американски щати започнаха да трансферират към Румъния батальон с бойни машини на пехотата " Страйкър " от състава на основания във Филсек, Германия, Втори механизиран полк на американските въоръжени сили.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР