Румънският парламент свали изкаралото девет месеца правителство на малцинството на

...
Румънският парламент свали изкаралото девет месеца правителство на малцинството на
Коментари Харесай

Вот на недоверие свали премиера на Румъния след 9 месеца на власт

Румънският парламент смъкна изкаралото девет месеца държавно управление на малцинството на премиера с избор на съмнение, съобщи " Ройтерс ". Къцу изгуби поста си поради гласовете на някогашен центристки съдружник, социалдемократите и ултранационалистите.

Междувременно основни партии обявиха, че ще работят за връщане на предходната коалиция на болшинството на власт скоро. В последния месец Румъния е в политическа рецесия, която заплашва икономическото възобновяване от пандемията и напъните за понижаване на недостига.

" Правителството на Къцу падна с огромно болшинство, надалеч над нужния най-малко (от 234 гласа), " съобщи народен представител от опозицията, който наблюдаваше процеса. Окончателното броене сподели, че 281 депутати и сенатори са дали своят вот за свалянето му.

Къцу остава длъжностен министър председател, до момента в който различен бъде гласуван в Народното събрание. Коалицията му се разпадна предишния месец, откакто центристката USR (Съюз за избавление на Румъния) отдръпна министрите си в спор за фонд за районно развиване. След като кабинетът остана без болшинство, бе импортиран избор на съмнение от USR, която отхвърли да се върне в държавното управление, до момента в който Къцу е министър председател.

Президентът Клаус Йоханис прикани политическите партии да стартират съвещания за ново държавно управление, преди да назначи идващия министър председател, който най-вероятно ще е от центристката Либерална партия на Къцу, съдружник на президента.

"Румъния би трябвало да се ръководи. Ние сме в пандемия, рецесия с цените на електрическата енергия... и в този момент политическа рецесия. Нуждаем се повече от всеки път от зряла политическа позиция. "
Клаус Йоханис,
президент на Румъния

" Ройтерс " отбелязва, че предварителни избори са малко евентуални, защото Народното събрание ще би трябвало да отхвърли две следващи оферти за премиера от Йоханис за 60 дни. Коалиционните партии споделят, че са склонни да възстановят държавното управление бързо, поради актуалните стопански провокации.

Йоханис и съдружните сътрудници, в това число етническият маджарски UDMR и USR, обявиха, че актуалната, тристранно настроена политическа конструкция, насочена към промени, е най-хубавата рецепта за Румъния, до момента в който дава отговор за проект за възобновяване за 29.2 милиарда евро, подкрепена от Европейски Съюз. Най-вероятният резултат е възобновяване на предходната коалиция, само че с друг министър председател поради новото изискване на USR.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР