Румънските власти блокираха възможността за доставка на руска бронетехника в

...
Румънските власти блокираха възможността за доставка на руска бронетехника в
Коментари Харесай

Румъния блокира доставката на руска военна техника в Сърбия

Румънските управляващи блокираха опцията за доставка на съветска бронетехника в Сърбия по река Дунав. Както оповестява сръбската осведомителна организация Informer, повода заради която Букурещ попречва приемането на бронетехника от Сърбия е непосредствено предписание от управлението на НАТО, написа съветското издание „ Московский комсомолец “, съобщи организация " Фокус ".

Както отбелязва изданието, решението на румънските управляващи изцяло нарушава Дунавската навигационна спогодба, съгласно която река Дунав е интернационален воден път. Според военния и политически специалист на " Информър " Мирослав Лазански, става въпрос за партида от 30 танка Т-72Б3 и 30 бронетранспортьора БРДМ-2. През 2016 година Русия реши да изпрати оборудването като подарък на Сърбия в границите на военното съдействие сред двете страни. Най-евтиният метод, съгласно специалиста, е оборудването да се изпрати по Черно море и Дунав. Но заради позицията на НАТО доставката на значимата за сръбската войска техника става невъзможна.

Според Лазански, на 16-17 юли, формалната делегация на НАТО, водена от висшия командващ Алианса, военачалник на американската войска Тод Волтерс, ще посети Букурещ. Ситуацията се утежнява от обстоятелството, че Сърбия няма пряк достъп до морето и е заобиколена от страни-членки на НАТО, което съществено усложнява доставката на оръжие от Русия. На това обръща внимание и някогашният чиновник на сръбското контраразузнаване Любан Каран.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР