Румънските моряци първо реагират с учудване, а след това с

...
Румънските моряци първо реагират с учудване, а след това с
Коментари Харесай

Румъния: войната стигна до вратата на НАТО

Румънските моряци първо реагират с удивление, а по-късно с суматоха. На зазоряване те снимат със смарт телефоните си прелитащите дронове - като малки точици в небето. " Ще ги пуснат тук да се взривят, ще паднат право на пристанището ", споделя в потрес един от мъжете.

И в действителност - скоро на няколкостотин метра избухва мощен гърмеж. " Хора, дайте да бягаме, войната към този момент стартира пред румънските крайбрежия ", зове различен моряк.

В ранните часове на 24 юли Русия изпрати 15 ирански дрона " Шахед "  срещу украинското дунавско пристанище Рени. Някои бяха прехванати от украинската противовъздушна защита, други експлодираха в пристанището и унищожиха някои от складовете и силозите за украинско зърно. Седем души бяха ранени. Румънски товарен транспортен съд също пострада при нападението.

Нова степен на ескалация

Никога до тогава съветската война против Украйна не е била толкоз покрай очертанията на НАТО. Дунавското пристанище Рени е на границата сред Украйна, Румъния и Молдова, на към 120 километра западно от делтата на Дунав в Черно море. Между разрушените хранилища на пристанище Рени и талвега, маркиращ границата с Румъния, има не повече от 200 метра. Молдовското дунавско пристанище Джурджулещ е на пет километра нагоре по реката, а дистанцията до румънския град Галац, който има 220 000 поданици, е 10 километра по въздушна линия. Чист шанс е, че не изключително точните ирански дронове не са се приземили на натовска територия.

Атаката против Рени съставлява нова степен на ескалация на почналия преди седмица съветски бомбен гнет в черноморските пристанища Одеса и Николаев, ориентиран най-много против инфраструктурата, осигуряваща украинския експорт на зърно. И преди съветски ракети са прелитали през част от румънското въздушно пространство, а една падна в горите на Полша. Но Русия до момента не беше предприемала умишлена офанзива толкоз покрай външната граница на НАТО, освен това против цивилна цел и в регион без значима военна инфраструктура.

Руските ракети унищожиха хиляди тонове украинско зърно в последните дни.Снимка: Ukrainian Ground Forces/ZUMA Wire/IMAGO

Дунавският маршрут ще се уголемява

" Владимир Путин желае да блокира зърнения експорт на Украйна по всевъзможен начин и в същото време да си отмъсти, че избрани наказания против Русия, като да вземем за пример тези в банковия бранш, не са анулирани ", показва пред Дъждовни води румънският политолог Арманд Госу.

Украйна има незабавна потребност от приходите от продажба на зърно и маслодайни култури, за чийто експорт досега имаше три маршрута. Най-голямото количество се транспортираше от пристанищата Одеса и Николаев през Черно море. Експортът се осъществяваше с помощта на така наречен зърнена сделка между Русия и Украйна, преди Москва да се отдръпна от нея. Друга част е превозвана по суша през Румъния, Унгария и Полша. Третото трасе минава през делтата на Дунав и украинските дунавски пристанища Рени и Исмаил, както и през част от Черно море, която спада към румънските териториални води. Украйна възнамерява огромно разширение на това трасе.

Какво желае да показва Путин?

През делтата на Дунав може да се транспортира доста по-малко зърно в сравнение с черноморския маршрут от Одеса и Николаев. С оглед на това, рискът за Русия от бомбардировки на Рени, ситуиран на границата на НАТО, е доста по-голям, в сравнение с са изгодите. Но съгласно политолога Арманд Госу ударът цели нещо доста повече, в сравнение с да блокира износа на зърно. " Путин би желал да покаже, че му е все едно какъв брой близо са неговите удари до територията на НАТО. Нещо повече: задачата на Путин е посредством тази проява да разкрие нерешителността на НАТО. "

Кораб чака да бъде претрупан на пристанището в украинския град Рени.Снимка: Sergii Kharchenko/NurPhoto/picture alliance

Румънската общност реагира с отвращение и угриженост на бомбардировките на украинските дунавски пристанища - освен тъй като войната се оказа на прага. Делтата на Дунав е регион, в който жителите на двете страни са свързани исторически, езиково и културно. Така да вземем за пример в пристанищния град Рени над половината поданици са етнически румънци.

" Циничната игра " на Запада

За разлика от публичните, формалните реакции в Румъния бяха съмнително сдържани. Президентът Клаус Йоханис пусна само туит, в който декларира, че остро осъжда съветските офанзиви покрай Румъния. А министерството на защитата в Букурещ сбито означи, че " няма директна военна опасност за националната територия ".

До момента НАТО не е излязла с публична позиция. От седмица насам, в която продължава вълната от съветски набези против Одеса и Николаев, заседава Съветът НАТО-Украйна. Но наказание или предизвестие към Русия поради бомбардировките край натовската граница от страна на Алианса няма. До публикуването на този текст пресцентърът на НАТО не отговори на запитването на Дъждовни води.

Политологът Арманд Госу споделя, че НАТО желае " непременно да избегне ескалацията ". " Междувременно елитите на Запада са се изморили от войната и се тормозят повече от колапс на Русия, в сравнение с от проваляне на Украйна. "  Според политолога точно това е повода Украйна да не получава толкоз огромна поддръжка, колкото е нужна. " Ако спорът в Украйна се окаже нескончаем, това няма да е поради Русия, а тъй като Западът доставя прекомерно малко оръжие. Това е цинична игра ", счита Госу.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР