Румъния подписа договор с Норвегия за закупуване на 32 изтребителя

...
Румъния подписа договор с Норвегия за закупуване на 32 изтребителя
Коментари Харесай

Румъния не си играе, купи 32 изтребителя F-16 на старо

Румъния подписа контракт с Норвегия за закупуване на 32 изтребителя F-16 на стойност 380 млн. евро, заяви Аджерпрес, цитирайки прессъобщение на Румънското министерство на защитата.

Договорени 32 самолета F-16 в настройка M6.5.2, аварийни мотори и логистична поддръжка. Стойността на съглашението, подписано с държавното управление на Кралство Норвегия, е 388 млн. евро. Договорът ще се реализира за интервал от три години, като първите самолети ще бъдат доставени към края на 2023 година

Самолетите ще бъдат доставени на Румъния в оперативно положение, с разполагаем запас, който ще разреши употребата им от румънските Военновъздушни сили за интервал от най-малко 10 години, което значи, че те ще застъпят преходния интервал към самолети от 5-то потомство.

Придобиването на самолетите от Норвегия съставлява прекачване на качества сред две държави-членки на НАТО. Така Румъния ще усили отбранителния си потенциал и ще обезпечи осъществяването на националните си задължения към груповата защита в границите на НАТО.

През декември 2021 година МО получи утвърждението на румънския парламент за започване на процедурите по придобиване.

БГНЕС напомня, че подписаното съглашение за придобиване на самолетите от Норвегия беше утвърдено от румънското държавно управление през юни месец тази година.

Румънските военновъздушни сили към този момент експлоатират 17 самолета F-16, добити от Португалия през 2016 година Тези самолети ще заменят остарелите изтребители МиГ-21 LanceR, които понастоящем съставляват гръбнака на изтребителния флот на Военновъздушни сили, като сега се експлоатират към 20 такива самолета.

През септември Румъния прояви интерес и към закупуването на 18 от известните турски безпилотни летателни апарати, известни като " Байрактар " TB2, които се потвърдиха в Украйна като надеждна платформа. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР