Румъния може да блокира кандидатурата на Австрия за председателство на

...
Румъния може да блокира кандидатурата на Австрия за председателство на
Коментари Харесай

БОЙКОТ: Румъния налага вето на кандидатурата на Австрия за председателство на ОССЕ

Румъния може да блокира кандидатурата на Австрия за председателство на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) през декември 2023 година, ход, който може да се преглежда като отмъщение за това, че Австрия задържа Румъния отвън Шенгенското пространство по-рано този месец, заяви G4media.ro.

Ръководните постове в ОССЕ се заемат посредством реализиране на консенсус измежду държавите-членки. Марчел Чолаку, който е президент на ръководещата Социалдемократическа партия в Румъния, загатна, че Румъния може да попречи на Австрия да получи позициите, които желае в организацията.

Лидерът на социалдемократите се разгласи срещу апелите за протест на австрийски компании, работещи в Румъния, и вместо това предложи друга форма на отмъщение:

" Не би трябвало да сътворяваме раздор сред румънци и австрийци. Повтарям, вотът против Румъния е решение на краткотрайни политически водачи, които ръководят Австрия сега. Нашият отговор би трябвало да бъде съпоставим. Използвали са правото си на несъгласие. Румъния в този миг има задължението да направи същото ", сподели Чолаку, представен от B1TV.

Въпреки че Чолаку съобщи, че може да се откри дипломатическо решение преди да се наложи Румъния да прибегне до някакъв тип компенсация, водачът на социалдемократите въпреки всичко счита, че " до тогава Румъния има задължението да употребява своето право на несъгласие всякога, когато може да блокира интереса на Австрия ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР