- Руcкият прeзидeнт Влaдимир Путин пoдпиca укaз за мобилизация на

...
- Руcкият прeзидeнт Влaдимир Путин пoдпиca укaз за мобилизация на
Коментари Харесай

Путин мобилизира 135 000 запасняци в армията

- Руcкият прeзидeнт Влaдимир Путин пoдпиca укaз за готовност на 135 000 души в армията . Указът за запасняците влиза в действие на 1 април. 

" Oт 1 aприл дo 15 юни 2020 година щe бъдaт призoвaни зa вoeннa cлужбa грaждaни нa Руcкaтa фeдeрaция нa възрacт oт 18 дo 27 гoдини, кoитo нe ca в зaпaca и пoдлeжaт нa мoбилизaция cъглacнo фeдeрaлния зaкoн (...). Зa изпълнeниe нa вoeнни зaдължeния и вoeннa cлужбa призoвaвaм oбщo 135 000 души ", ce кaзвa в дoкумeнтa, оповестен на уеб страницата за публична правна информация на Кремъл.

Очаква се запасняците да оказват помощ за спазването на изключителните ограничения, които бяха наложени в Русия поради пандемията.

- Рязко понижава броят на инфектираните за едно денонощие в Италия. За последното те са единствено 4050. Общият брой на инфектираните в Италия доближи 101 739 души. Починалите са 812, като по този начин общият брой доближи 11 591 души, съобщават от Гражданската отбрана в Рим.

- 3 милиарда и 380 милиона души в към 80 държави по света живеят в насилствена или самоналожена изолираност в опит да се спре разпространяването на ковид, пресмята Агенция Франс Прес. Това е към 40% от международното население. Карантината е наложителна за към 2,5 милиарда души в 42 страни и територии, само че хората могат да излизат от домовете си, с цел да пазарят, да вървят на доктор или на работа. 

Общият брой на инфектираните с ковид по света към този момент е 740 685 души, жертвите са 35 045, а оздравелите са 156 599. Съединени американски щати са преди всичко по брой на далите позитивен тест за COVID-19 - общо 143 239, следвани от Италия с 97 689 инфектирани, Испания - 85 195 и Китай - 81 470. Най-много са жертвите в Италия - 10 779, следвана по този индикатор от Испания - 7340 и Китай - 3304.

Броят на смъртните случаи от ковид в Германия скочи в последното денонощие с 90 души и общият им брой към този момент е 545. Това е растеж с почти 20% спрямо данните в неделя. Потвърдените случаи са 63 079, като са се нараснали с 4832 спрямо миналото денонощие. Това е покачване с 8,3% на дневна база, само че растежът на новите инфекции в страната е по-нисък спрямо неделя. Повече от 10 500 немски жители са се възстановили  от ковид.

Жертвите на ковид в Обединеното кралство се усилиха със 180 души в последните 24 часа, като достигнаха общо 1415. Общият брой на инфектираните на Острова е 22 141. Часове преди формалното оповестяване на последните данни британският епидемиолог Нийл Фъргюсън твърдеше, че има ранни признаци, че епидемията отслабва.

- Шефът на испанския спешен щаб Фернандо Симон е дал позитивна проба за ковид. Той съобщаваше на публицистите ежедневните данни за обстановката в страната, както и персонално е уведомил премиера Педро Санчес. На постоянния брифинг Симон беше заместен от Мария Хосе Сиера, която разгласи, че Испания регистрира понижаване на инфектираните на дневна база - всекидневно по 12% от тестваните дават позитивни проби, а преди 25 март този % е бил 20.

- Унгарският парламент утвърди законопроект, който дава неограничени пълномощия на премиера Виктор Орбан в изискванията на извънредно положение поради ковид, оповестиха осведомителните организации. Правителството ще може безкрайно да удължава изключителното състояние, като депутатите няма да имат право на мнение. Въвеждат се и санкции затвор до 5 година за всеки, който популяризира „ подправени вести “ за вируса или за ограниченията против него, което докара до нови терзания за свободата на словото.  Текстът бе признат със 137 против 53 гласа в Народното събрание, в който партията на Орбан " Фидес " има болшинство от две трети. Критиците на Орбан предизвестиха, че така наречен Закон против ковид ще циментира  Орбан във властта, а няма да помогне в битката с COVID-19.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху и неговите близки помощници се сложиха в самоизолация, след като служителка в кабинета му е дала поолжителна проба за COVID-19, съобщи Би Би Си. В държавното известие категорично се акцентира, че министър председателят не е бил в непосредствена непосредственост с болната служителка. Нетаняху и околните му сътрудници чакат резултатите от тестванията си.  Заразените в Израел са 4347 . За последното денонощие броят им се е нараснал с 482. Състоянието на 80 души е тежко, 134 индивида са оздравели, умряли са 15 души, диагностицирани с ковид. Първи случай на болест в Израел беше регистриран на 27 февруари у човек, върнал се от Италия. Първият смъртен случай в страната датира от 20 март. Сътрудник на израелския министър председател Бенямин Нетаняху също е дал позитивен резултат на теста за ковид

- Британският престолонаследник принц Чарлз, който даде позитивен тест за ковид, към този момент не е под карантина, оповестиха от формалната му резиденция " Кларънс хаус ". Той е бил изолиран единствено 7 дни. Според формалното известие 71-годишният Чарлз бил " в положително здраве ". Преди да приключи изолацията си, той се съветвал с личния си лекар, прецизират от " Кларънс хаус ".

- Черна гора изиска помощ от НАТО в битката против ковид . До Центъра на НАТО за ръководство на рецесии и реакция при бедствия е изпратена молба за 5,6 млн. защитни маски, към 500 хил. маски с филтър, 6,5 млн. ръкавици, 250 000 очила и визьори, 336 000 хирургически престилки, 150 000 водоустойчиви престилки и 1 млн. хирургически шапки за еднократна приложимост. Правителството в Черна гора също по този начин е декларирало, че има потребност от 320 респиратора, 20 бронхоскопа, 40 ларингоскопа, 20 аспиратора, 50 апарата за ЕКГ и два дефибрилатора. НАТО не разполага със лично здравно съоръжение, само че оказва помощ с логистика и превоз. 

- Сърбия дава еднократна помощ от по 100 евро на всички пълнолетни жители на страната като част от икономическите ограничения против рецесията, провокирана от ковид, оповестиха локалните медии. Около 5 млн. души ще получат тази сума. Властта в Белград възнамерява също така да отпусне 5 милиарда евро под формата на заеми и дотации на бизнеса, с цел да им помогне да се оправят с икономическите последствия от COVID-19. Жертвите на ковид в Сърбия са 13, а инфектираните са над 740.

- Клиентите на супермаркетите в Австрия наложително би трябвало да носят защитни маски, предвижат нови държавни ограничения в битката против разпространяването на ковид. Маски ще се продават на входовете на магазините и цената им ще бъде алегорична.

Властите плануват най-рано в края на април или началото на май да бъдат отворени магазини, разнообразни от тези за хранителни артикули и аптеките. Но при строго избрани правила, като оптимално позволен брой клиенти в магазина. Очаква се след края на май порти да отворят заведенията за хранене, като първо ще работят единствено денем. Баровете и нощните заведения ще одобряват клиенти евентуално от юни.  отнеме повече време. Евентуално през юли може да се чака и отварянето на границите и летищата, само че също при определени ограничавания. Ограниченията за напредване ще останат в действие най-малко до началото на май, като ограниченията ще бъдат премахвани поетапно. Очаква се за възрастните и хората от рискови групи рестриктивните мерки за напредване да останат в действие до есента, настояват австрийските медии. 

- Австралия ще ограничи обществените събития от 10 единствено до двама души;

- Мерките в Съединени американски щати за социалното разграничаване ще бъдат удължени минимум до 30 април;

- Ще изминат шест месеца, преди Обединеното кралство да се върне към естественото си положение, споделя заместник-главният доктор на Англия ;

- Министър-председателят на Индия изиска амнистия за наложената строга карантина и ограничавания за гражданите;

Президентът Доналд Тръмп съобщи пред публицисти, че пикът на смъртността, породена от ковид в Съединени американски щати, се очаква след две седмици , съобщи Агенция Франс Прес. По време на брифинг в Белия дом Тръмп разгласи, че удължава ограниченията на държавното управление за „ обществено разграничаване “ до 30 април. " Различните модели демонстрират, че пикът на смъртността евентуално ще бъде доближат след две седмици ", сподели президентът на Съединени американски щати.  " Следователно ние ще удължим нашите насоки (за строги мерки) до 30 април, с цел да забавим разпространяването (на вируса) ", сподели Тръмп.  Той очаква, че страната " ще бъде на път към възобновяване " до 1 юни – по този начин, че промени предходната си по-оптимистична прогноза за спад на заразяванията към Великден /12 април/.  " Нищо не би било по-лошо от оповестяването на победа, преди успеха да бъде извоювана ", добави Тръмп. " Това би била най-голямата загуба от всички ".

Президентът приказва и за ограниченията, подхванати от лекарите. Той сподели, че е било утвърдено използването на " бързи проби ", при които резултатите за съществуване на заразяване с Covid-19 се получават в границите на пет минути. По този метод ще бъдат тествани лекари, медицински сестри и други здравни служащи.

Междувременно антивирусното лекарство - хидроксихлорохин - се ползва сега на 1100 пациенти в Ню Йорк, сподели Тръмп. " Нека забележим по какъв начин работи, може да имаме някои невероятни резултати ". Според американският президент специалистите изследват и опциите на кръвопреливането за лекуване на заболели, посредством потребление на кръв, взета от хора, които са се възстановили след заразяване с ковид. По-рано през вчерашния ден Тръмп упрекна лечебните заведения в някои щати, че са се " презапасили " с респиратори, маски за лице и други сериозно нужни медицински консумативи.

Броят на жертвите от новия ковид в щата Ню Йорк надвиши 1000 души по-малко от месец след появяването на първия случай на заболяването.  Броят на жертвите в Ню Йорк Сити набъбна до 776. Новите данни за целия щат ще бъдат обявени по-късно в понеделник, само че с най-малко 250 смъртни случая отвън града още в неделя сутринта, общият брой на умрелите в щата възлиза на минимум 1026, отбелязва организацията.

- Бебе на възраст под 1 година е починало от коронавуриса в Чикаго. В ход е цялостно следствие на гибелта на детето, оповестиха здравните управляващи в щата Илинойс.  Досега се смяташе, че COVID-19 не е съдбовен за дребни деца и бебета. „ Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да предотвратим разпространяването на този гибелен вирус. Според данните в американския щат Илинойс възрастните са най-рисковата група за усложения при ковид и над 85% от смъртните случаи са на хората над 60 г. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР