Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като

...
Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като
Коментари Харесай

Още ползи на Златния корен за здравето

Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като „ златен корен “ или розова родиола, е адаптогенна билка с големи изгоди за организма: спомага за изгаряне на мазнини, за повече сила и има засилваща функционалност на активността на мозъка. Адаптогените, към които спада и розовият златовръх, са група от растения, които могат да оказват помощ на тялото да се приспособява към физически, химически и екологичен стрес. Билката, позната и като „ златен корен “, е един от най-ефективните представители в това семейство, заради наличието на дейни съставки като росавин (rosavin), които имат способността да спомагат за балансирането на стресовия хормон кортизол.

Билката е доста потребна за възстановяване както на физическата и психическата сила, по този начин и за битка с негативните последствия от натоварване и напрежение. Помага на тялото да се приспособява към напрежението посредством понижаване или попречване на хормоналните промени, свързани с продължителния стрес. Изследванията демонстрират, че някои от методите, по които това се реализира са посредством действието на бета-ендорфини и опиоидни невропептиди, с цел да се усъвършенства устойчивостта на стрес и да се повлияят позитивно други фактори за акомодация на напрежение. Сред главните изгоди на „ златния корен “ са:

- Помощ за понижаване на " хормона на напрежението " – кортизол;
- Борба с депресивни положения и подобряването на мозъчната функция;
- Подпомага загуба на тегло и за изгаряне на висцерални /коремни/ мазнини;
- Повишава силата като в същото време понижава умствената и физическа отмалялост.

Но ние сме подбрали още за резултатите на билката:

 Помага за изгаряне на повече мазнини в коремната област – една от многото невероятни характерности на родиолата е, че оказва помощ на тялото да изгаря съхраняваните мазнини по-ефективно. Билката работи посредством стимулиране на ензим, наименуван " хормон-чувствителна липаза ", който има способността да разгражда мазнините, които се съхраняват в мастната тъкан (в региона на корема). По мнение на експертите, в комбиниране с физическа интензивност, резултатите могат да бъдат в действителност положителни.

 Увеличаване на силата, издръжливостта и силата – растението „ златен корен “ може да помогне за повишение на издръжливостта като усили броя на алените кръвни кафези и намали оксидативния стрес. Червените кръвни кафези (RBC) носят О2 към мускулите и усъвършенстват физическата форма.

 Помага в битката с физическа/психическа отмалялост – билката оказва помощ сполучливо за възобновяване след физическо натоварване, психическа отмалялост, при липса на централизация и бодърствуване.

 Помага за понижаване на кортизола (наричан „ хормон на напрежението “) - една от главните аргументи, заради които хората се обръщат към адаптогенни билки като родиолата, е за балансиране на равнищата на кортизол, което може да бъде от изгода за закъснение на процесите на стареене, както и за по-добър външен тип и изцяло чувство. Когато хормонът кортизол остава висок за дълъг интервал от време, да вземем за пример от прочувствен или физически стрес, той може да аргументи повишение на телесното тегло, проблеми с щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, проблеми с паметта, отслабен имунитет.

 Срещу депресивни положения и възстановяване функционалностите на мозъка – съгласно направени проучвания, билката спомага за възстановяване на когнитивното действие и подкрепяне като естествено средство при меланхолия. Растението розов златовръх може да помогне за увеличение чувствителността на невроните (клетки на мозъка и нервната система), в това число двата невротрансмитери серотонин и допамин. Тези невротрансмитери са известни с увеличението на концентрацията, паметта, удоволствието и цялостното възстановяване на настроението, което ги прави доста значими за попречване на тревога и меланхолия.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР