Розмаринът е растение, с дълга история на кулинарни и ароматни

...
Розмаринът е растение, с дълга история на кулинарни и ароматни
Коментари Харесай

Чай от розмарин - кое го прави толкова полезен

Розмаринът е растение, с дълга история на кулинарни и ароматни използва. Това обаче не са единствени негови използва. Познати са приложенията на розмарина в обичайното билокечение, както и в аюрведическата медицина. Освен това билката има и редица изгоди за здравето.

Една от многочислените използва на розмарина е под формата на чай. Много хора харесват аромата и усета на чая от розмарин. Той гали сетивата със мощните си нотки на бор и фините нюанси на лимон и мента. Познава се незабавно по острата ароматна миризма на бор, която работи ободряващо на сетивата.

Чаят от розмарин е един от най-големите акценти на растението и тъй като, с изключение на мирис и усет, има значими изгоди за поддържане на положителното въодушевление и здравето. Някои от главните резултати от потреблението на чай от розмарин са подобряването на храносмилането, а също по този начин поддържа растежа на косата, прави я по-здрава и мощна.

Пиенето на чай от розмарин, или даже единствено вдишването на този мирис, покачва настроението, ускорява здравето на очите и мозъка.

Напитката оказва помощ и за унищожаване на окислителното увреждане, което е причина за доста болести.

Всички изгоди от приема на чай от розмарин

Има противовъзпалително деяние

Една от най-положителните изгоди на розмарина е противовъзпалителното му деяние. Той оказва помощ при няколко разнообразни болести и поддържа лечебния развой при съществени интензивни болести.

Ежедневната приложимост на напитката може да докара до усъвършенстване при възпалени процеси и облекчение на болката в разнообразни области на тялото - проблеми с коленете, тендинити и гастрит, който също е инфектиране в стомаха. Други възпалителни болести като артрит също се повлияват добре от използването на този чай.

Представлява естествен антибиотик

Лечебните свойства на розмарина са толкоз обширни, че билката може да работи като мощен естествен антибиотик. Тя има това антибиотично деяние против постоянно срещани бактерии.

Облекчава инфекции на пикочните пътища, а също по този начин оказва помощ при повръщане и диария.

Подпомага храносмилането

Ежедневното пиянство на чай от розмарин усъвършенства храносмилането и по тази причина се предлага след обяд или вечеря, с цел да подкрепи целия храносмилателен развой.

Розмаринът спомага за понижаване на газовете, породени от някои типове храни и тушира подуването на корема, което може да аргументи липса на вкус.

Има диуретично деяние

Диуретичното деяние на розмарина се употребява от доста хора, даже при процеси на намаляване и по време на диети. Това диуретично деяние е дейно при отоци, породени от натрупването на течности в организма.

Много хора, които страдат от прекалено задържане на течности, могат да изберат да включат този чай в всекидневието си. Факт е, че розмаринът има това деяние, тъй като усилва производството на урина, което автоматизирано ще обуслови, я тялото се стреми да отстрани течностите, а дружно с тях и насъбраните отрови.

Подобрява потока на кръвообращение

 Чай от розмарин

Антитромбоцитният резултат на растението розмарин има позитивно деяние и върху кръвообращението. Силно се предлага хората, страдащи от проблеми с кръвообращението, да одобряват всекидневно чай от розмарин.

 Чай от розмарин - кое го прави толкоз потребен

Действието на чая от розмарин ще вкара кръвообращението в упования темп и ще отстрани проблемите, които се появяват, като тромби да вземем за пример. Ето за какво се предлага чаят да се употребява даже след интервенция.

Подобрява мозъчните функционалности

Освен за физическите проблеми чаят от розмарин може да бъде потребен и за мозъка като цяло. Това растение е значимо за мозъка, защото подкрепя мозъчните процеси и даже облекчава умствената отмалялост.

Розмаринът работи успокояващо и облекчава напрежението. Като цяло чаят от розмарин има позитивен резултат за паметта.

Полезен е за черния дроб

Ежедневната приложимост на чай от розмарин може да бъде доста потребен и за черния дроб. Той води до позитивни промени след несъразмерна консумация на храна или други тежки храни с доста мазнини.

Чаят от розмарин е потребен при приложимост на алкохолни питиета, защото защищава черния дроб от отрицателните последствия от използването на този тип питиета, даже облекчава главоболието след несъразмерна приложимост на алкохол.

Грижи се за косата и кожата

При такава приложимост чаят би трябвало да се направи без захар или различен тип детайл, тъй като се употребява за изплакване на кичурите.

Чаят от розмарин оказва помощ да се управлява омазняването, което значи, че хората, които страдат от този противен проблем, могат да включат напитката в ежедневната си грижа за косата, с цел да придадат повече хубост и искра на косъма.

Приготвяне на чай от розмарин

 Чай от розмарин - кое го прави толкоз потребен

Съставки за чай от розмарин

За приготвянето на чай от розмарин са нужни елементарни съставки, а приготвянето е доста елементарно.

За чая, в най-простия му вид, трябват единствено част от листата на растението и гореща вода. Но е значимо да се означи, че розмаринът може да се комбинира с други билки и съставки, с цел да стане по- благоуханен, според от задачата и желанията. За 1 чаша от напитката са нужни:

- 5 г пресни или сушени листа от розмарин;

- 250 мл вода.

Начин на подготвяне на чай от розмарин

За се чай от розмарин, първо, отделят 5 грама листа, които могат да бъдат пресни или изсушени, и по-късно се кипва 250 мл вода в съд.

Когато водата доближи точката на шупване, листата от розмарина се прибавят и престояват към 5-10 минути. След това чаят се прецежда и се пие подсладен или напълно естествен. Препоръчва се да се приема 3 до 4 пъти на ден.

Чай от розмарин с канела

Няма противопоказания за използването на подправката канела дружно с розмарина. Трябва единствено да се добави пръчка канела към чая от розмарин, с цел да се получи благоуханна напитка с меко и топло чувство.

Други използва на чая от розмарин

Компрес с чай от розмарин

Компресите с чай от розмарин се употребяват за облекчение на ставни болки или такива в кръста. Ако се комбинира чай от розмарин и джинджифил, това въздейства позитивно върху засегнатото място.

Компресът, пропит с билкова запарка или отвара, се поставя върху мъчителното място.

Маска за понижаване на косопада

 Чай от розмарин - кое го прави толкоз потребен

Приложен върху скалпа, чаят от розмарин го успокоява, косопадът понижава, усъвършенства се кръвообращението в скалпа и по този начин растежът на косата е подтикван.

Подобрява кожата

Розмариновата киселина е антиоксидант, елиминиращ свободните радикали, които предизвикват бръчки, фини линии и пигментни петна по кожата. Чаят от билката стяга отпуснатата кожа и я прави да наподобява по-млада и блестяща.

Противопоказания за потребление на чая от розмарин

Чай от розмарин не е подобаващ за бременни дами и кърмещи майки, както и за деца под 5-годишна възраст.

Страдащите от чернодробно заболяване също би трябвало да заобикалят тази напитка. Тя може да провокира освобождение на билирубин и да утежни болестта и признаците.

Чай от розмарин и медикаменти

Както при доста други билки, някои хора би трябвало да бъдат деликатни при използването на чай от розмарин, защото той може да взаимодейства с някои медикаменти. Става въпрос за антикоагуланти, медикаменти за лекуване на високо кръвно налягане, диуретици и медикаменти за душевен болести, съдържащи литий.

Вижте още:

- Защо да пием чай от розмарин зимата;

- За здравословните резултати на чая от розмарин;

- Ползите на маслото от розмарин.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР