Росен и Атанас Йорданови, известни като братя Юзеирови, бяха признати

...
Росен и Атанас Йорданови, известни като братя Юзеирови, бяха признати
Коментари Харесай

Осъдиха братя Юзеирови за проповядване на омраза към българската нация

Росен и Атанас Йорданови, известни като братя Юзеирови, бяха приети през днешния ден от състав на Шуменския областен съд за отговорни и получиха неоправдателни присъди, публично неодобрение и санкция - за проповядване на национална и етническа ненавист към българската нация, към българския етнос и ненавист на религиозна основа.

Присъдите им бяха прочетени в тяхно неявяване, защото процесът против тях се гледа при изискванията на задочното произвеждане. Това оповестиха през днешния ден от Апелативната прокуратура във Варна. Двамата братя бяха предадени на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Шумен по две обвинявания, осъществени в съучастничество и като съизвършители, а делото беше на специфичен доклад в прокуратурата, напомнят от правосъдната институция.

По нейни данни, на 2 април 2010 година, в хотел "Шумен " в регионалния град, двамата братя са проповядвали национална и етническа ненавист към българския народ, посредством слово и носенето на фесове - при учредяването на политическа партия с абревиатурата "ОТОМАН ", като са употребявали турски боен марш и песента "Джелем, джелем ". Росен и Атанас Йорданови са създали и заявление за преименуването на град Търговище като Ески Джумая, заявявайки, че е бил повече от 500 години турски град.

От прокуратурата прецизират, че по време на учредяването на партията си Росен носел фес. Двамата братя употребявали признакът полумесец в знамето на партията си и изпълнили мюсюлманска молитва намаз при полагането на венец на паметника на героя от Балканската и Междусъюзническата война полковник Каварналиев, като проповядвали ненавист на религиозна основа. Прокуратурата напомня в обвинителния си акт, че това се е случило в деня на Разпети петък, в най-тъжния ден за православното християнство.

С присъдата на Шуменския областен съд 52-годишният Росен Йорданов получава общо наказване за двете закононарушения от четири месеца "лишаване от независимост ", чието изтърпяване съдът отсрочва с тригодишен изпитателен период, публично неодобрение и санкция в размер на 2500 лв.. Атанас Йорданов, който е приет за отговорен за същите действия - по член 162, алинея 1 и по член 164, алинея 1 от Наказателен кодекс, получава наказване три месеца "лишаване от независимост " с тригодишен изпитателен период, публично неодобрение и санкция в размер на 2500 лв.. При установяване на наказванията на двамата подсъдими съдът е приел, че не са налице смекчаващи условия при осъществяване на действията им.

Представителят на Районната прокуратура е настоял в обвинителната си тирада за санкции по осем месеца "лишаване от независимост " с тригодишен изпитателен период за подсъдимите. Присъдата предстои на митинг и обжалване пред Шуменския областен съд в законния период.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР