Гръцката страна изисква спазване на Преспанското споразумение от страна на

...
Гръцката страна изисква спазване на Преспанското споразумение от страна на
Коментари Харесай

Гърция призова РСМ да спазва Преспанското споразумение

„ Гръцката страна изисква съблюдаване на Преспанското съглашение от страна на Република Северна Македония (РСМ). “

Това съобщи министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис в диалог с ERT.

Той разказа обвиняванията на гръцката съпротива като „ погрешни и несъвместими със комплицираната обстановка “.

„ Много добре знаете, че от момента, в който един интернационален контракт бъде утвърден в парламентите, той придобива мощ над законите. Нито една страна не може едностранно да преразгледа това съглашение - всеки би трябвало да го извърши. Особено желая да отбележа особеното институционално отнасяне в двете страни. “ - разясни той.

Относно обстоятелството, че Гърция към момента не е утвърдила нито един от контрактуваните меморандуми, Герапетритис повтори гръцката позиция, че те ще бъдат утвърдени, когато пристигна подобаващият миг.

„ Ще ги внесем в Народното събрание, когато настъпи основният политически миг. Имам поради когато гръцката страна се убеди, че има цялостно сходство от страна на Северна Македония. Всички знаем, че има точки, които прилежащата страна не съблюдава. “ - изясни министърът.

„ Името Република Северна Македония попада в Преспанското съглашение, и съгласно него с член 20 въпросът за него не може да бъде променян при никакви условия. Поправка не може да има, тъй като тя е контрактувана от двете страни и е утвърдена. Сегашния гръцки политически ред и политическия ред на Северна Македония са изцяло обвързани да я съблюдават. “ - акцентира лидерът на гръцката дипломация.

Герапетритис добави, че няма поради единствено смяната на името на Северна Македония, а и „ други проблеми “.

„ Не става въпрос единствено за натискът, който оказва Гърция, това е натискът който се оказва от страна на Северна Македония. Но третото най-важно съгласно мен е, че гръцката страна реагира извънредно бързо и с огромен инстикт. Външното министерство незабавно осведоми управляващите на интернационалната общественост. Имаше незабавна реакция от ръководителя на Европейска комисия, ръководителя на Европейския съвет, както и от Европейския съюз. В същото време има и интернационална позиция: с други думи доста страни реагираха в тази посока. Може да приказваме, че има съгласувана реакция. “ - сподели още той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР