Президентът на САЩ Джо Байдън подписа късно снощи законопроекта, забраняващ

...
Президентът на САЩ Джо Байдън подписа късно снощи законопроекта, забраняващ
Коментари Харесай

Байдън подписа забраната за внос на руско ядрено гориво

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа късно нощес законопроекта, забраняващ вноса на съветски обогатен уран, с което стартира 90-дневно така наречен " назад преброяване ", до момента в който рестриктивните мерки върху доставките на горивото за американските реактори влязат в действие, заяви БНР с позоваване на Блумбърг и Ройтерс.

Подписът на Байдън също по този начин отключва разноски за към 2,7 милиарда $, авансово утвърдени от Конгреса, за създаване на вътрешни доставки на уран за нуклеарните централи в Съединени американски щати. Тези средства зависят от федералното държавно управление, което постанова ограничавания върху вноса на съветски уран.

Русия е най-големият задграничен източник на нуклеарно гориво за Америка, доставяйки към една четвърт от урана, употребен в американските реактори, съгласно данни на Министерството на енергетиката, представени от Блумбърг. Москва осъществя годишни облаги от такива продажби за към 1 милиард $. Прекратяването на това доставяне може да увеличи цените на урана с 20%, съгласно Джонатан Хинце, президент на компанията за пазарни изследвания на нуклеарно гориво UxC, представен от Блумбърг.
Новото законодателство разрешава на Министерството на енергетиката да дава дерогации, позволяващи вноса на съветски обогатен уран до 2028 година, в случай че не бъде открит различен източник или в случай че е дефинира, че вносът е от народен интерес.
Има обаче опция Русия да предприеме контрамерки. През предишния декември Tenex, съветски държавен снабдител на уран, предизвести американските клиенти, че Кремъл може превантивно да забрани износа на нейното нуклеарно гориво за Съединени американски щати, в случай че законодателите наложат възбрана.

Флетчър Т. Нютън, президент на Tenex-USA, Inc., уточни в изявление за Блумбърг, че компанията " изцяло има намерение да съблюдава всички свои договорни задължения в Съединените щати ". Той обаче добави, че Tenex няма надзор върху каквито и дейности, подхванати от Кремъл.

Собствениците на нуклеарни електроцентрали в Съединени американски щати са възнамерявали възбрана. Говорител на Constellation, най-големият оператор на нуклеарна централа в Съединени американски щати, сподели, че компанията е работила с снабдители, с цел да обезпечи задоволително гориво за зареждане на интервенциите си до 2029 година, като договорите се удължават и след този период.

От друга страна анализатори показват, че към момента може да има оператори на по-малки АЕЦ, които не са изцяло готови за спирането на съветските доставки.

Доставчикът на гориво Centrus Energy Corp., който е основан в Съединени американски щати, само че разчита на Tenex за по-голямата част от урана, който обезпечава, написа в последния си годишен отчет, че възбраната би представлявала " забележителен риск " за бизнеса: " Въпреки че имаме други източници, те не са задоволителни, с цел да заменят доставките на Tenex. " Компанията възнамерява да кандидатства за приемане на дерогация от влезлия в действие закон.

Министерството на енергетиката на Съединени американски щати възнамерява да употребява 2,7-те милиарда $, с цел да помогне за възобновяване на вътрешната верига на доставки посредством основаване на обезпечен покупател на създадено в Америка гориво за реактори. Компаниите, които могат да се възползват от разноските, включват ConverDyn, взаимно дружество сред Honeywell International Inc. и General Atomics, което дава услуги за превръщане на уран, както и Global Laser Enrichment, благосъстоятелност взаимно на Silex Systems LTD и Cameco Corp.

" За да понижим – и в последна сметка да отстраняваме – сегашната ни взаимозависимост от съветския уран за нуклеарни реактори с гражданска цел, най-важната стъпка, която американското държавно управление може да предприеме, е да влага в комерсиално обогатяване на Съединени американски щати. " - се споделя в изказване на Съвета за национална сигурност на Белия дом.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР