Росен Христов обяви ремонти на АЕЦ КозлодуйЕдин от парогенераторите на

...
Росен Христов обяви ремонти на АЕЦ КозлодуйЕдин от парогенераторите на
Коментари Харесай

Министър с голяма новина за АЕЦ Козлодуй

Росен Христов разгласи поправки на АЕЦ „ Козлодуй ”

„ Един от парогенераторите на Шести блок непрекъснато дава недостатък. Планираме да правим по-мащабен ремонт и да спрем с тези спешни прекъсвания. Ние го изключваме, когато доближи до 10 пъти под допустимото равнище. Няма никаква заплаха – нито проблеми с реактора, нито приключване на радиация ”.
-->
Това съобщи в „ Интервюто в Новините на NOVA ” енергийният министър и добави, че следва планов ремонт и на Пети блок.

Той разгласи, че има два контракта за доставки на нуклеарно гориво – с „ Уестингхаус ” и „ Фраматом ” – американска и френска компания. „ Без да прекратяваме контракта с „ Твел ”, разгласи министърът и посочи, че към момента имаме взаимозависимост от Русия във връзка с нуклеарната ни енергетика. 

Азербайджан възнамерява да усили двойно износа на газ за Европа до 2027 година, разгласи президентът на тази страна Илхам Алиев. Според Христов, България печели от нарастване на няколко посоки – този план е да увеличим потенциала на към този момент съществуваща газопреносна мрежа от България през Турция до Централна Европа. Финансово печелим от директни такси по трасето, добави Христов. По думите му България става незаобиколим фактор в сигурността на Югоизточна и Централна Европа. „ Ние инициирахме този план и направихме всичко допустимо това съглашение сред Азербайджан и Европа да стане действителност ”, изясни Росен Христов.

Помолен да обрисува енергийната карта на България, той съобщи, че има контракт с Турция за инфраструктура, контракт с Гърция за терминала, завършваме дълготрайните контракти за доставка на полутечен газ, пуснат интерконектор с Гърция и настоящ контракт с Азербайджан. „ Абсолютно подсигурени сме с газ за идващите 10 години ”, увери енергийният министър. Той чака цената на газа да бъде понижена през летните месеци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР