Роналд Съни, преподавател по история и политически науки в университета

...
Роналд Съни, преподавател по история и политически науки в университета
Коментари Харесай

Какво означава за НАТО опозицията на Турция за Швеция и Финландия

Роналд Съни, учител по история и политически науки в университета в Мичиган, в публикация за The Conversation
След десетилетия на неутралитет двете скандинавски страни, които до момента останаха отвън Организацията на Северноатлантическия контракт, реагираха на нашествието на Русия в Украйна, като оповестиха желание да се причислят към водения от Америка съюз. Но по пътя им има огромна спънка - Турция.

Все по-автократичният и антидемократичен президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че няма да се съгласи с влизането на тези две страни. И като член на НАТО о добрението на Турция е належащо, с цел да могат Швеция и Финландия публично да се причислят.

Ердоган е единствен измежду водачите на НАТО, който обществено декларира, че е срещу участието на двете страни в алианса.
Реклама Прикриване на терористи или завист?
Опозицията на турския президент се основава на мнението му, че Финландия и Швеция поддържат " терористи ". Това, което Ердоган има поради, е, че и двете страни са дали отбрана и престояване на членовете на Кюрдската работническа партия (ПКК) - г олямата въоръжена формация, която ускорява съпротивата против суровото отношение на Турция към милионите й кюрдски жители. Тежкото състояние на кюрдите в страната, част от огромна, само че бездържавна етническа група в района, от дълго време е ябълка на раздора сред Турция и елементи от интернационалната общественост.

Въпреки че ПКК е измежду изброените от Съединени американски щати и Европейски Съюз като терористични групи, Финландия и Швеция не са склонни да екстрадират членовете й в Турция заради опасения за нарушение на човешките права . Ердоган отговори, като назова Швеция " люпилня " за тероризъм, и съобщи, че нито една от страните няма " ясно, намерено отношение " към терористичните организации, добавяйки: " Как можем да им имаме вяра? "

Гневът на Ердоган към двете страни се ускори и от това, че одобряват също по този начин и почитатели на турския академик и свещеник Фетхуллах Гюлен. Тези хора са част от просветително и политическо придвижване, с което Ердоган беше съдружник, само че с което скъса, когато то стартира да става все по-мощно. Турският президент упреква гюленистите в организирането на несполучливия прелом против ръководството му през 2016 година
Цялата интернационална политика е местна
Сякаш това не беше задоволително, неутралните северни европейци осъдиха и нахлуването на Турция в Сирия през 2019 година В тази интервенция турците се насочиха към Рожава - социалистически, феминистки самостоятелен кюрдски анклав покрай турската граница. За да се усложни още повече въпросът, сирийците от Рожава бяха - макар връзките си с ПКК - съдружници на американските сили. Кюрдите от Рожава изиграха решаваща роля в битката против терористичната формация " Ислямска страна " в Сирия, само че по-късно бяха изоставени от администрацията на Тръмп , която изтегли американските войски от турската граница, позволявайки на съдружника си от НАТО да стартира военна интервенция против кюрдите.
Реклама
Външната политика съвсем постоянно е тясно обвързвана с вътрешните проблеми. В случая турското държавно управление счита, че кюрдите са сериозна опасност за властта му, както и интернационалният напън против репресиите, подхванати от режима на Ердоган.

На турското кюрдско население не е позволено провеждането на свободни избори в източния анадолски район, където те са болшинство. Междувременно просветителните и културните институции на кюрдски език са изправени пред де факто възбрана.
Дилемата пред НАТО
Финландия и Швеция са неутрални страни и нямат задължението за стратегическите взаимни отстъпки, които Съединените щати и НАТО са принудени да създадат, с цел да поддържат алианса дружно. И двете страни до момента са били свободни да заемат морална позиция по отношение на нарушаваните права на кюрдите в Турция и публично стачкуваха против преследването на дисиденти, учени, публицисти и малцинствени групи. А страните от НАТО се изрекоха двусмислено по тези въпроси, като се съгласиха да дефинират ПКК като терористична организация.

И по този начин, къде води всичко това кандидатурата на Финландия и Швеция за участие в НАТО? Правилата за влизане в стратегическия алианс изискват единомислещо решение от актуалните членове. Това значи, че Турция може дейно да наложи несъгласие на влизането им.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Свят 3 Строителство и парцели 1 Предприемач 2 Строителство и парцели 3 Свят Реклама
Противостоенето отразява главен проблем, пред който е изправен алиансът. НАТО би трябвало да бъде съюз на демократични страни. И въпреки всичко няколко от членовете й - по-специално Турция и Унгария - се отдалечиха твърдо от демократичната народна власт към етнонационалния популистки авторитаризъм.

Финландия и Швеция, въпреки това, извършват индикаторите за участие в НАТО по-ясно от няколко сегашни членове на алианса. Тъй като Съединените щати афишират, че войната в Украйна е битка сред народна власт и автокрация, опозицията на Турция против скандинавците е тестване за единството и идеологическата кохезия на НАТО.
Финландия и Швеция извършват индикаторите за участие в НАТО по-ясно от някои сегашни членове на алианса Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР