Роман, който предизвиква въображението и майсторски преплита древногръцки легенди с

...
Роман, който предизвиква въображението и майсторски преплита древногръцки легенди с
Коментари Харесай

Древна загадка и предизвикателна мистерия в романа Пандора“

Роман, който провокира въображението и майсторски преплита древногръцки митове с достоверната атмосфера на джорджианска Англия – това е „ Пандора “. Дебютната книга на надарената Сюзън Стоукс-Чапман ни повлича незабелязано във вихъра на история, която отеква през вековете. Българското издание на „ Пандора “ излиза с логото на „ Кръг “ на 21 февруари – единствено месец след международната премиера на романа. Изкусният превод е на Юрий Лучев, а превъзходната корица – на Таня Минчева от Kontur Creative.

Текстът реалистично разкрива на читателя Лондон от 1799-а и е изпълнен със звуците, гледките и миризмите на града от онази ера. „ Пандора “ ни потапя в завладяващата история на Дора Блейк, тръгнала по следите на истината за древногръцка ваза. Загадъчната антика се появява внезапно в антикварния магазин на умрелите й родители, само че е небрежно прикрит в мазето от новия притежател – противния й чичо Езекия Блейк.

Амбициозната и любознателна Дора копнее да създава бижута, само че с изключение на да преследва фантазиите си, тя към този момент е твърдо решена да разгадае мистериите на вазата. Около предмета като че ли витае особена аура, която предизвика странни събития – мнозина, докоснали се до него, претърпяват необясними несгоди. В рисковата задача девойката се впуска благодарение на своя домакински любим, свраката Хермес и на младия академик Едуард Лорънс. Безстрашният екип посещава сиромашки квартали и грандиозни бални зали в устрема си да разкрие секрети, които ще се окажат по-древни, в сравнение с някой може да допуска.



Романтичен, под напрежение и красиво написан, романът „ Пандора “ се гълтам на един мирис. Сюзън Стоукс-Чапман построява завладяваща комбинация от история, митология и тайнственост, с цел да сътвори тази превъзходна приказка, която се трансформира в една от най-чаканите исторически книги на годината и провокира голям интерес още преди формалното си показване.

„ Изключително въодушевяващ и прелестен разказ, изпълнен с мистерии и секрети, който носи чистото наслаждение от четенето! “, отбелязва „ Дейли Експрес “.

Сюзън Стоукс-Чапман (1985) е бакалавър по британска литература и магистър по креативно писане. През 2020 година предварителният ръкопис на „ Пандора “ влиза в късия лист на премията за художествена литература „ Луси Кавендиш “, както и в дългия лист на наградата за романи „ Бат “. През януари 2022-ра книгата се трансформира в исторически разказ на месеца на „ Съндей Таймс “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР