Родовата памет и остарелия обичай на сгушеното в полите на

...
Родовата памет и остарелия обичай на сгушеното в полите на
Коментари Харесай

Учителка превърна плевня в музей

Родовата памет и остарелия бит на сгушеното в полите на Троянския балкан село Орешак съхранява в малък музей учителката Стела Маринова. Превърнала остарялата плевня в експозиция с фотографии от предходното, предмети, облекла и други движимости от живота на поколения орешачани, тя напомня, че за да върви напред един народ, би трябвало да пази и знае своя род, бит и култура. Сбирката, събирана към 10 години, е нарекла: „ Имало едно време в Орешак “, разказа в изказване за Българска телеграфна организация Маринова.

Първоначално е почнала със събиране на остарели фотографии от Орешак - от сватби, погребения, събития, персони, военни, а по-късно и предмети, които се оказват непотребни в фамилиите на хората, а са старинни и любопитни. „ Започнах да подреждам експозиция. Първо тя се обитаваше в читалището. После толкова много набъбна, мястото стана малко и трябваше да се изнесе. Така сбирката се озова в моята плевня. Открих я това лято за празника Голяма Богородица “, разказа Стела Маринова и добави, че в бъдеще желае да организира родови срещи и други събития в нейния малък музей.

Всяка вещ в музея е история По думите й всяка вещ в сбирката е обвързвана с история, със семейство, с живота на дефинира хора. Ценното за орешачани е това, че някъде се събират неща от техния живот. Това буди като се изключи едно умиление у тях, единствено че и много познавателна стойност за подрастващите, за младите. Оказа се, че има адресат едно такова нещо и те с удоволствие го посещават, добави учителката. Изложбата съдържа движимости на някои забележителни персони от Орешак – цървулите на учителя на Иван Вазов Партений Белчев, предмети на фамозния майстор Петър Цанков Крекрешки, получил интернационалните признания, награждаван нееднократно. „ Той е бил канен като експерт по разкопки и е бил толкова провокиран от керамиката, че е изработил реплики от тракийски съдове, славянска керамика “, посочи Маринова.

По думите й много занимателно и значимо за нея е, когато успее да свърже разграничени по някакви причини от ориста хора. „ Поне три случая досега съм имала да се намерят хора, живеещи далеко от рода си. С голяма благодарност ми пишат и съдействувам с каквото мога. Има хора, които живеят в чужбина, единствено че съхраняват ревностно родовите си корени “, добави учителката. В експозицията има още макети на къщи от шефа на образователното заведение Кино Копрински, имал кръжок за архитектурно макетиране, с който е спечелил 16 златни медала.

Подредени са ордени за храброст на участници във войните, родословни дървета, първата пишеща машина в Орешак, остаряла фотография на Троянския манастир, както и от визитата на цар Борис в светата обител, експонати, свързани с патриарх Максим, който е роден в Орешак. В изложбата е и плоча от срутена къща в Орешак, в която се е криел Левски „ В изложбата съм си разрешила да смъква плочата на падналата къща, която е посещавана от Апостола. Плочата стоеше на една страна, аз я прибрах тук, в музейната сбирка. Ако се окаже възможно да се реставрира тази къща в годините, ще си отиде на място, просто я резервирам “, посочи Стела Маринова.

Тя добави, че има изключително скъпо табло, което съдържа снимки на монасите от Троянския манастир. То е професионално, под фотографията на всеки свещеник е написано: „ член на революционния комитет “, под името на един написа: „ прелюбодеец “. Има рисунка на метоха в село Черни Осъм от известния за своето време художник Петър Хаджиев, както и снимки на монахини.

Игуменът на Троянската света обител Велички духовник Сионий е подарил за музея остарели албуми, а фотосите от тях Маринова е подредила в каталог. Фотографиите учителката разгласява и в интернет, като за задачата си е направила уеб страница. Така и хора, които са в чужбина, могат да откриват свои родственици по фотосите. Най-старата фотография в музейната сбирка е от 1881 година Най-старата фотография в музейната сбирка е 1881 година – погребението на даскал Илю – първият светски учител в Орешак. Най-архивният документ е писмо от 1880 година – образец на патриотична и синовна обич. Студент в Пловдив написа писмо до своите родители в Орешак във връзка Нова година.

На първата страница демонстрира своята благодарност към Отечеството, което всичко му е дало. Втората е богатство обръщение към родителите му. „ За мен това е най-важното - да се посеят семената на това, защото в предходното се крие бъдещето. Когато светът се е обърквал, непрекъснато е правил по няколко крачки назад и се е прибирал към корените, с цел да хване вярната посока. Това място за мен е такова - ако някой желае за малко да се върне, да огледа тези остарели фотографии, които крият много истини за живота. Една от основните ми цели е това да стигне до съзнанието на децата - битът, методите, по които са се обличали, това че са изработвали всички тези дрехи, както снимки от старите обичаи, традиции. Имам напиване на вода на Петровден, коледуване, много остарели сватби, изражението на лицата дори на погребалните фотографии “, добави Маринова. По думите й, когато локалните хора търсят остарели снимки, се връщат към спомените си. Това им е много приятно.

„ Възрастните хора получават малко внимание в днешно време, единствено че когато се поинтересуваш от живота им и ги върнеш към тяхното детство, това е много богатство и приятно, сполучвам да ги направя малко по-ведри и щастливи. Понякога носи и печал, единствено че тя е сладка по отминалото време “, показа учителката. Хората подаряват за музея движимости с голяма стойност Ценното за локалните е, че се събират неща от техния живот. Затова те утвърждават делото на Маринова с удоволствие и умиление. Помагат и подаряват, въпреки че осъзнават цената на много от движимостите. „ Благодарение на тези хора съществува „ Имало една време в Орешак “. Аз съм просто един посредник измежду тях и това място. Това искам да дам от себе си за опазване на корените. Здрави ли са хората, филизи няма по какъв метод да не избуят, безапелационна е Стела Маринова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР