„Родопите носят в себе си уникален дух. Те балансират ниските

...
„Родопите носят в себе си уникален дух. Те балансират ниските
Коментари Харесай

Пътешествия в Родопите - с приключенския дух в кръвта и Discovery

„ Родопите носят в себе си неповторим дух. Те балансират ниските с високите си елементи, имат разнообразна природа и съхраняват извънредно скъпи детайли от българската просвета. Някои хора считат, че в планината няма място за колелета. Други считат, че там няма място за коли. В планината има място за всеки. От значение е не съществуването или неналичието на колела и автобмоли, а отношнието на хората към нея. Защото един човек е кадърен да аргументи повече вреди, в сравнение с десетки коли. “
С тези думи Петър Велков ни предложения на едно спиращо дъха странствуване из Западни Родопи. Но кой е Петър и за какво ви описваме за приключенията му?
Петър е програмист по работа, само че изобретател по душа. Oт дребен се интересува по какъв начин работи светът и с цел да го разбере, стартира да го опознава. Така се възпламенява и по колоезденето. Бързо открива, че на две гуми може да изучи доста повече места, в сравнение с два крайници, а когато си на 12 нямаш доста други варианти.

Тази пристрастеност не угасва, а в противен случай. С времето се разпалва. Започва да прави все по-сериозни преходи, а в последните години постоянно обикаля из разнообразни вълшебен дестинации, където се любува новите гледки.
Пътешествията му обаче имат един сигурен съдружник, неговият Land Rover Discovery. Петър, като се изключи че схваща от код, схваща и от техника. Има и мощно възприятие за хармония. Затова в устрема му да си обезпечи освен здрав и пристъпен, само че и задоволително удобен автомобил, изборът му бързо пада на Discovery.
Избрахме да покажем опциите на новото Discovery дружно с него – тъй като съгласно нас Петър е въплъщение на това, което стои зад автомобила. Той е целенасочен, непрекъснато разрастващ се, любопитен и пътешествието е в кръвта му.
Предстоеше му съществено велопътешествие в Западните Родопи, по тази причина на път за там ни предложения да прекараме дружно един ден към язовир Голям Беглик. Пристигнахме късно, планирахме разходката за идващия ден и рано сутринта, надалеч преди изгрев слънце, Петър ни подвигна, с цел да натоварим велосипедите и да се отправим на опознавателна обиколка към язовира.

Новият Discovery е не просто произведение на изкуството, само че и извънредно практично решение за сходна обстановка. При паднали задни седалки (нещо, което става с натискането на два бутона или няколко клика на смартфона), багажникът събра не дребните колела цели. Пътят към чашката на Беглика надалеч не е измежду най-равните и изисква освен шофьорски умения, само че и висок клиренс. Джипът се оправи ослепително, а заледените сектори не представляваха никаква компликация.
 Новият Дискавъри на брега на язовир Беглика
На топло в купето е елементарно да се наслаждаваш на природата. Но същинският допир е когато на -5 градуса посрещнеш изгрева на брега. Слънцето не топли, само че разкрива панорама, която няма по какъв начин да забравиш. А Discovery e толкоз елементарен за ръководство, че имаш възприятието, че даже и да влезе във водата, отново ще излезе без проблеми.
След сантименталното утро още веднъж се качихме в джипа и потеглихме към плануваните направления за каране. Около един час път по пътеки, изровени от камиони. Докато не се качихме на върха на един рид с следващата главозамайваща панорама. Извадихме велосипедите и пристигна ред Петър да ни покаже за какво отделя толкоз време на планинското колоездене. Да, студено е, само че удоволствието от спускането, от директния контакт със земята, от чувството, че контролираш всичко самичък, от заниманието в техниката да вземеш завоя най-оптимално, да избегнеш неравностите или да ги прескочиш... удоволствието е несравнимо.

Удоволствието да караш Discovery по същите тези пътеки също е несравнимо. Много друго, несъмнено, тъй като е съпроводено с голяма доза комфорт. Но адреналинът отново е там, въпреки и подкрепят от другите режими на работа, които се включват с едно завъртане на джойстика.
Със същата лекост Discovery се движи и по асфалта. Окачването се контролира и с помощта на мощността ръководството е като на лека кола. С тази разлика, че видимостта ви е повече от чудесна.
Както споделя Петър: „ Понякога се постанова да изляза отвън пътя. Понякога возя доста багаж. Понякога пътувам с огромна компания. Discovery ми дава опция да стигна където би трябвало, с който би трябвало. Същевременно предлага и високо равнище на комфорт. С първото си Discovery открих, че мога да стигна до доста места, до които другояче можех единствено с велосипеда си или пешком. “

Пътешествието в Родопите е фантазия. А пътешествието там с новия Discovery e същата фантазия, само че опакована в разкош, грациозност и сигурност. Има доста способи да стигнеш от точка А до точка Б. Но има малко способи да го направиш удовлетворяващо всички сетива.
Ако желаете да видите на какво е способна тази кола, разгледайте формалния уебсайт на Land Rover ето ТУК
Aко пък разказът ни за Родопите е непълен и желаете да видите още, разгледайте фотогалерията ни ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР