Роднините все още възстановяват овъглените тела и крайници на жертвите,

...
Роднините все още възстановяват овъглените тела и крайници на жертвите,
Коментари Харесай

Навсякъде има викащи хора и тела: Ужасяващите последици от въздушния удар в Мианмар

Роднините към момента възвръщат овъглените тела и крака на жертвите, починали при боен въздушен удар по село в централната част на Мианмар в сряда, ден след най-смъртоносната офанзива в страната, откогато хунтата завзе властта с прелом преди две години. Това осведоми CNN.

Очевидец, който се е скрил в тунел по време на нападението, разказва сцената на смут, когато се е доближил до мястото на военния въздушен удар - умиращи деца, крещящи дами и трупове, струпани на земята.

Според активистката група Kyunhla, която е била на мястото на случая, минимум 100 души, в това число дами и деца, са починали, откакто във вторник военната хунта на Мианмар е бомбардирала градчето Канбалу в централната област Сагаинг. Групата съобщи, че минимум 20 деца са починали при удара, а 50 души са били ранени.

Около 300 души са се събрали в село Пазиги рано сутринта във вторник, с цел да отпразнуват откриването на офис на локалната администрация, заяви свидетел за CNN при изискване за анонимност, защото се опасява от възмездие. Семейства са пътували от околните села за събитието, на което са предлагани чай и храна и което съответствува с началото на празненствата по случай новата година в Тингиян.

Подобно на огромна част от Сагаин, регионът не е под контрола на военната хунта. Новата градска администрация се открива под управлението на държавното управление на националното единение в сянка (ПНЕ), за хората, като част от съпротивата против хунтата.

" Не сме имали никакво предизвестие ", споделя очевидецът. " Повечето от жителите на селото бяха вътре в събитието, тъй че не видяха самолета ".

Малко преди 8 ч. сутринта аероплан на хунтата бомбардира селото, в което се организираше церемонията, оповестяват очевидецът и локалните медии. След това хеликоптер Ми35 е кръжал и е стрелял по селото няколко минути по-късно, споделя очевидецът пред CNN.

" Когато дойдох на мястото, се опитахме да търсим към момента живи хора ", сподели той. " Всичко беше извънредно. Хората умираха (докато ги транспортираха) на мотоциклети. Деца и дами. Някои изгубиха главите си, крайниците си, ръцете си. Видях плът по пътя. "

Очевидецът споделя, че е видял десетки тела след нападението, в това число деца на петгодишна възраст. Той споделя, че при удара е изгубил четирима членове на фамилията си, а измежду починалите е и малко дете от неговото село.

" Видях доста хора, които идваха на мястото на случая, с цел да търсят децата си, плачеха и крещяха ", сподели той.

Около 17:30 ч. самолетите на хунтата се върнали и обстрелвали същото място, което са бомбардирали сутринта, споделя той.

Видеозаписи и фотоси от следствията, показани на CNN от очевидци и локална активистка група, демонстрират също тела, някои от които обгорени и на части, както и разрушени здания, транспортни средства и парчета.

Говорителят на хунтата на Мианмар генерал-майор Зау Мин Тун удостовери въздушния удар по село Пазиги и съобщи, че в случай че е имало жертви измежду цивилното население, то е било, тъй като те са били принудени да оказват помощ на " терористите ", заяви Ройтерс.

Хунтата е определила НУГ и съпротивителните групи, известни като Сили за отбрана на народа в страната, като терористи.

" Ние започнахме офанзивата против тях. Бяхме осведомени, че PDF са били убити по време на това събитие при офанзивата. Те се опълчват на нашето държавно управление. "

Heartbroken by the latest aerial massacre in Sagaing. The Myanmar junta continues to commit brutal atrocities, killing at least 50, including children. I implore the UN: how many more massacres must occur before you take action? How much longer will our people suffer under this?
— Mahn Winn Khine Thann (@MahnWinnKhine)
Ударът беше наказан в интернационален проект, като един от високопоставените чиновници на Организация на обединените нации съобщи, че световното равнодушие към обстановката в Мианмар е асъдействало за нападението.

" Нападенията на мианмарската войска против почтени хора, в това число днешният въздушен удар в Сагаинг, са подкрепени от безразличието на света и на тези, които им доставят оръжия ", съобщи Том Андрюс, специфичен докладчик на Организация на обединените нации за ситуацията с правата на индивида в Мианмар.

" Колко деца от Мианмар би трябвало да загинат, преди международните водачи да подхващат решителни и координирани дейности, с цел да спрат това клане? "

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че е " надълбоко смутен " от въздушните удари и прикани режима да " приключи ужасяващото принуждение ".

" Тези насилствени набези още един път акцентират незачитането на човешкия живот от страна на режима и неговата отговорност за тежката политическа и филантропична рецесия в Бирма след преврата от февруари 2021 година ", съобщи то, употребявайки различно име за Мианмар.

Бойци против преврата ескортират протестиращи, до момента в който те вземат участие в проява против военния прелом в Сагаинг, в дивизия Сагаинг в Мианмар, на 7 септември 2022 година - В северозападния район на Мианмар - Сагаинг, десетки локални " Сили за национална отбрана " се борят с военните и се пробват да анулират преврата, който те направиха предходната година. Въоръжени с малко повече от самоделно оръжие и познаване на локалния терен, някои от тези групи изненадват военните с успеваемостта си, споделят анализатори.

Изминаха малко повече от две години, откогато военните завзеха властта, смъкнаха демократично определеното държавно управление и вкараха в пандиза неговия водач Аун Сан Су Чи. За да смаже съпротивата, хунтата постоянно прави въздушни и наземни удари по цели, които назовава " терористични ".

При нападенията умират цивилни жители, в това число деца, и са ориентирани към учебни заведения, клиники, лечебни заведения и друга гражданска инфраструктура. Според локални групи за наблюдаване бойци на хунтата са опожарили цели села, а хиляди хора са били разселени при нападенията.

Сраженията сред военните и съпротивителните групи се водят всекидневно в цялостен Мианмар. Тези размирен групи, някои от които са се съюзили с някои от от дълго време откритите етнически милиции в страната, на процедура управляват елементи от страната, които са отвън обсега на хунтата.

Съпротивителни групи и филантропични организации неведнъж са упреквали военните в Мианмар, че правят всеобщи убийства, въздушни удари и военни закононарушения против цивилни в районите, където се водят сражения, като хунтата неведнъж отхвърля тези обвинявания - макар възходящия брой доказателства.

" Те губят надзор над страната. Те губят позиции. Нещата на терен са доста по-нестабилни, в сравнение с са били в миналото ", съобщи Андрюс от Организация на обединените нации пред CNN в сряда. " В резултат на това те употребяват от ден на ден и повече въздушна мощ и, несъмнено, вследствие на това умират от ден на ден и повече цивилни жители. "

В понеделник въздушни удари на хунтата са нанесли удар по градче в западната част на щата Чин, Фалам Тауншип, като при рухването на бомби върху учебно заведение са починали девет души, оповестяват локалните медии Myanmar Now и The Irrawaddy.

Миналата седмица 8000 бежанци в южния щат Карен избягаха през границата с Тайланд, спасявайки се от боевете в градчето Мяуади, съгласно изказване на отдела за връзки с обществеността на тайландската провинция Так, оповестено във Фейсбук.

През март минимум 22 души, в това число трима монаси, бяха убити в манастир в южната част на щата Шан. През септември пък при боен въздушен удар по учебно заведение в Сагаинг починаха минимум 13 души, в това число седем деца.

Очевидец на нападението във вторник съобщи, че " обстановката в Мианмар в този момент е по-лоша ".

" Хората умират като кучета или крави. Нямаме никакви оръжия, които да съпоставим с тези, с които разполагат военните. Нуждаем се от помощта на интернационалната общественост ", сподели той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР