Родителите могат да са спокойни, категорично не предвиждаме цялостно преминаване

...
Родителите могат да са спокойни, категорично не предвиждаме цялостно преминаване
Коментари Харесай

Министър Вълчев във Варна: Категорично не предвиждаме цялостно преминаване към дистанционно обучение!

 " Родителите могат да са спокойни, изрично не предвиждаме изцяло прекосяване към отдалечена форма на образование ", съобщи във Варна министърът на образованието и науката, съобщи кореспондент на Varna24.bg

" Не предвиждаме изцяло прекосяване на системата към електронна среда. Това, което обсъдихме и избрахме през лятото, нещо, което във всички страни се случва, е превключване за обособени паралелки. Надявам се да няма за цели учебни заведения, цели общини и цели области. Към момента имаме 4 на 1000 карантинирани паралелки, т.е. 4 учат в електронна среда, 996 учат в учебното заведение. Ако се запазят тези среднодневни стойности, чакаме с струпване този % да се повиши най-много до 1%. Да се надяваме, че няма да имаме доста завишаване на общия брой на инфектираните. 

Министерство на здравеопазването сподели, че ще има прагови стойности, при които ще се дават наставления за прекосяване в електронна среда, само че те ще бъдат доста по-високи от сегашните. Такива прагови стойности имаме при сезонните грипни вируси. Всяка година системата излизаше една, две, три седмици в грипна почивка. Сега няма да има грипна почивка, ще има прекосяване на образование в електронна среда. При грипните вируси със заразяването на учениците, назад на ковид, там доста по-голям % са инфектираните възпитаници. Временното затваряне на учебни заведения е мощно ефикасна превантивна мярка за болестта на по-голям брой възпитаници. 

Когато приказваме за прагови стойности, те ще бъдат прилагани на равнище община, на равнище област, само че не и за цялата просветителна система. Целта ни е най-много присъствено обучение. За да имаме, обаче, най-много присъствено образование, би трябвало да се съблюдава този набор от ограничения, които сме предложили на учебните заведения, с цел да можем да се защитим взаимно едни други ", разяснява.

На въпроса дали всяко болно дете би трябвало наложително да бъде тествано за ковид, с цел да я е ясно по какъв начин би трябвало да се реагира, той изясни:

" При признаци се прави подобен тест. Иначе не се планува, в случай че не предпише дежурният епидемиолог наложително тестване на възпитаници и учители. Дискусионен е въпросът дали би трябвало да се понижи срокът на карантина за деца, които нямат изразена симптоматика, само че са били контактни и са сложени под 14 дневна карантина. Тук би трябвало доктор епидемиолог да се произнесе. От позиция на образованието е по-добре да е по-кратък срокът. 14-дневният период подсигурява, че в случай че има вирус в организма на човек, той ще се почисти. Наблюденията демонстрират, че вирусът остава в организма до 10-12 дни. 14-дневният период подсигурява, че детето или учителя ще се върнат здрави на учебно заведение ", добави министър Вълчев.

Относно отпадането на възпитаници от системата през тази година министърът съобщи:

" Най-голямо отпадане имаме измежду 7 клас годишно. Всяка една година в прехода от 6 за 7 клас имаме към 500 деца, които не не престават образованието си, а в 7 клас броят е 1500 - 2000. Затова тази година се постарахме да проследим всяко едно дете, което се записва в гимназия. Гласуваме спомагателна помощ както за първи клас, по този начин и за 8 клас, като тласъка е, с цел да включим тези деца в 8 клас, тъй като някои споделят, че не го вършат по обществени аргументи. Основната причина ние я знам-липсата на ангажираност с образованието. Усилията са годишни. Лесно ги връщаме и ги записваме, мъчно ги задържаме ", добави.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР