Родиолата, позната още като златен корен, е сравнително ново растение

...
Родиолата, позната още като златен корен, е сравнително ново растение
Коментари Харесай

Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус

Родиолата, позната още като " златен корен ", е относително ново растение за науката. За първи път е научно разказано през 1961 година от съветския ботаник Г.В.Крилов. Осем години по-късно екстрактът от него се включва публично в съветската медицина като доста ефикасно средство при понижена продуктивност и хронична отмалялост. Растението, обаче е от дълго време познато в Русия и Скандинавия като лек, повишаващ издръжливостта и даже като афродизиак. Монголските знахари лекували с него туберкулозно заболели. В Древна Азия чаят, приготвян от този корен бил най-ефикасният лек при настинка и грип. За сибирците пък растението било разменна монета с грузинците, с цел да се снабдят с плодове, вино и мед. Към днешна дата, в китайската национална медицина се употребява като сурогат на жен-шена и тъкмо заради тази причина страните от Азия и Европейски Съюз към този момент го популяризират като новия жен-шен. В България като че ли към момента е малко известно (добивът му тук е неразрешен, защото е необичаен и заплашен вид), само че в случай че желаете да повишите силите си и да се преборите с непрекъснатата отмалялост, попаднали сте на точното място.

Rhodiola rosea или казано на български – розовата родиола, е двусемеделно растение от семейство Дебелецови, виреещо във високопланинските елементи на Европа, Централна Азия и Северна Америка. Цветът й е жълт, а стеблото е с доста листа. Обичайната височина на стръковете е към 30см. Среща се още с имената розов корен и вейка на Аарон. Използва се главно корена на билката, само че цветовете й също имат лечебни свойства. Есенциалното масло от златния корен нерядко се използва в козметиката. Вие обаче е хубаво да изберете оралното приложение на билката, тъй като съставът и несъмнено е впечатляващ.

Екстрактът от тази билка съдържа над 50 скъпи субстанции, най-известните и значими измежду които са: гликозиди, флавони, фенилетаноиди, галиева киселина. Уникални за растението са розавините - роазвин, розин, розарин, р-тирозол, родионизид, родиолин. Те са в основата на:

Полезните свойства на родиолата

Ще стартираме от адаптогенните и тонизиращите свойства на родиолата, които се дължат основно на родиолозида и тирозола. Родиолата е доста добър адаптоген т.е билка, която съумява доста бързо да възстановява положението на организма при разнообразни типове стрес. Изследвания потвърждават, че тя може да предотврати обвързваните със напрежението признаци на внезапна смяна в тежестта, загуба или увеличение на апетита.

Златният корен е богат на полифеноли, известни с антиоксидантното си деяние.

Значително усъвършенства настроението и сполучливо се бори с депресията - потвърдено покачва производството на серотонин и по едно и също време с това потиска хормона, който организмът отделя при стрес

Рязко покачва издръжливостта при спортуване и разнообразни типове физически натоварвания

Забързва мисловния развой и ускорява паметта и концентрацията

Подсилва репродуктивната система - при мъжете въздейства чудесно на еректилната дисфункция и преждевременната еякулация. Препоръчва се още и при проблеми с простатната жлеза. При дамите възстановява цикъла и подтиква работата на яйчниците.

Защитава и подтиква имунната система посредством възобновяване на метаболитния баланс

Нормализира активността на сърцето, надбъбречната и щитовидната жлеза

Намалява токсичния резултат на медикаментите върху черния дроб

Множество проучвания потвърждават, че при пациенти, приемали дестилат от родиола, доста понижава умствената отмалялост, усилва се работоспособността и се усъвършенства сънят. Страничните резултати са незначителни и се изявяват главно в бодърствуване при банкет на по-големи количества. Родиолата не е изключително целесъобразна и при кърмещи и бременни дами.

Цената й е изцяло налична, даже ниска, по тази причина в случай че имате проблем с умората или неприятното въодушевление или просто желаете да бъдете малко по-енергични, не я подценявайте. Златният корен се усвоява най-добре заран, на гладен корем, като целесъобразната доза е не повече от 300мг дневно. Родиола ще откриете във тип на прахуляк (изсушени корени), под формата на капсули или като дестилат. Може да я приемате и като запарка – заливате с 1 ч.ч. вода 5 g корени, запарвате и прецеждате.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР