Родината на картофите е регионът на Южна Америка, където до

...
Родината на картофите е регионът на Южна Америка, където до
Коментари Харесай

Какво има в индустриалните замразени картофи за пържене

Родината на картофите е районът на Южна Америка, където до наши дни можете да намерите диво растение в естественото му местообитание. Картофите принадлежат към по този начин наречените грудкови аграрни култури, които заемат значимо място в храненето, както и в международната кулинарна традиция.

Изследователите твърдят, че за първи път картофите са почнали да се ядат на територията на дивите типове преди към 14 хиляди години. Местното население на Южна Америка счита картофите за значима част както от ежедневната си, по този начин и от празничната си диета. В допълнение, картофите са били употребявани в разнообразни ритуали и култове, растението е донесено като подарък на боговете.

С течение на времето картофите се популяризират по целия свят. През хилядолетната история на запознаването на индивида с тях, хората са съумели да измислят колосално количество разнообразни кулинарни артикули, употребявайки грудките на растението. От картофи се вършат разнообразни хранителни артикули като нишесте, брашно, както и чипс и други. Пържените картофи са може би една от най-популярните и необятно публикувани храни, приготвени от картофи.

 Замразени картофи за пържене

Пържените картофи се смятат за национално ядене в доста европейски страни. Американците обаче се считат за същински почитатели на пържените картофи. В Съединени американски щати обичат да подготвят бургери за бързо хранене с препечени и хрупкави картофи. В момента изключително известни в целия свят са индустриално замразените пържени картофи, които съставляват късчета белени и особено нарязани на ленти картофи. Тяхното елементарно и бързо подготвяне постанова всеобщата им приложимост.

Замразените картофи за пържене спадат към по този начин наречените зеленчукови полуфабрикати. Обикновено се създават посредством бланширане и шоково заледяване, единствено от картофи, олио, от време на време сол и без спомагателни добавки. За да завършите процеса на готвене на замразените индустриално пържени картофи, просто би трябвало да изпържите продукта в огромно количество олио във фритюрник или тиган. Струва си да се подчертае, че замразените пържени картофи се отличават освен с положителния си усет, само че и с потребните си свойства.

Химичният състав на замразените пържени картофи съдържа доста количество витамини В, С и РР. В допълнение, замразените картофи за пържене са обогатени с фосфор, натрий, манган, желязо, калий, калций, както и селен, магнезий и други потребни за човешкото тяло минерали. От тук се вижда, че сами по себе си замразените картофи за пържене нямат токсични съставки, не са нездравословни за здравето.

Калорийното наличие на замразените пържени картофи е 260 kcal / 100 г.

Съотношението на протеини, мазнини, въглехидрати на 100 г е:

Протеини: 2.83 г - 11 kcal - 4%

Мазнини: 14.95 г - 135 kcal -52%

Въглехидрати: 25.65 г - 39%

Къде може да възникне проблем?

 Бланширани картофи

Както споменахме, самият артикул: индустриално замразени картофи за пърженене би трябвало да съдържа спомагателни добавки, които да са нездравословни за здравето. На пазара е допустимо да се срещнат по-нискокачествни пакети със замразени бланширани картофи. Характерното за този артикул е, че картофите са направени от картофени брашно - т.е. не са обелени и нарязани части картофи, замразени в следствие.

Единствено употребяваната лой в процеса на бланширане е допустимо да е некачествена при непочтеност на производителя. Стандартно се употребява слънчогледово олио, само че някои производители употребяват палмово или други заместители.

В заведенията за бързо хранене мазнината, в която се пържат замразените картофи, се загрява десетина пъти. И това е в най-хубавия случай. От друга страна, се употребяват най-различни евтини мазнини, изключително в огромни вериги заведения. Порция пържени в такава лой картофи съдържа канцерогени и трансмазнини, които не са изключително потребни.

 Бланширани картофи - състав

Излишъкът от сол заплашва положението на бъбреците. Сосовете, които се сервират в заведенията с това ядене, са богати на консерванти и захар. Всъщност, методът на подготвяне и всички овкусяващи картофките подправки и сосове могат да нанесат щета за здравето.

Всички тези нездравословни съставки могат да бъдат избегнати посредством подготвяне на картофите вкъщи - с минимално количество олио и сол и без търговски сосове. Пържените картофи могат да бъдат даже изпечени без масло. Просто използвайте белтъци вместо него. Потопете картофените пръчици в белтък и поставете във фурна, загрята до 220 градуса. Може да приготвите и по-полезни пържени картофи в еър фраър.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР