Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка

...
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка
Коментари Харесай

Брускети с домати, чесън и зехтин

Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прелестно предястие (особено през лятото, когато доматите са в сезона си). Не, че не би могло, да се подготви брускети без домат. Варианти за гарниране има доста: с чеснов крем, с яйчена салата, с риба, със сирена, с прошуто, с фасул, зеленчуци и други.

Класиката обаче си е със зехтин, чесън, домати и тоскански самун. Този самун е друг с това, че се подготвя без сол. Аз нямах опция (да си го кажа - желание) да пека подобен самун, а и желаех да оползотворя останалата франзела.
6-7 кръгчета от багета или франзела
1 огромен домат
скилидка чесън
зехтин 1-2 с.л
2 маслинки
Грана Падано или


Франзелата нарязваме на кръгчета с дебелина 1,5 см. В паница изсипваме зехтина и прибавяме нарязания на кръгчета чесън, разбъркваме.
Доматът нарязваме на дребни кубчета, маслинките наситняваме. Аз прибавих и малко сирене Грана Падано, 2-3 капки зехтин, черен пипер и сол.

Кръгчетата франзела потапяме в чинията със зехтин и чесън (от двете страни). Нареждаме ги в тавичка. Печем във фурна, на към 200 градуса, до зачервяване. Изваждаме ги, леко оставяме да изстинат и от горната страна слагаме от доматена примес. Ако желаете, прибавете ароматни подправки, да вземем за пример свеж босилек или като мен - суха мащерка.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР