Родината на ананаса е Бразилия. От там той се разпространява

...
Родината на ананаса е Бразилия. От там той се разпространява
Коментари Харесай

Ананас за младост и здрави нерви

Родината на ананаса е Бразилия. От там той се популяризира по целия свят, първо в Африка и Азия, а в средата на седемнадесети век - и в Европа.

Правени са опити за развъждане на ананас в доста страни, само че с развиването на корабната промишленост и авиолиниите тази нужда е отпаднала.

В света има към 80 типа ананас. Най-големите плантации са на Хавайските острови, Тайланд, Филипините, Индия и Китай. Зрелият ананас има твърда, жълта, люспеста кора, и тежи от 500 грама до 4 кг.

Плодът съдържа 15% захар и 86% вода. В състава му влизат органични киселини, белтъци и въглехидрати. Той е източник на хранителни нишки, които спомагат храносмилането.

Има огромно количество витамини – изключително витамин С, повече даже от чесъна, а също по този начин витамините А, Е, РР, бета-каротин и витамини от групата В. Изобилието от витамини, в комбиниране с алкалоидите, прави ананаса стимулатор на жизненост и положително въодушевление.

 части ананас

Многото микроелементи – йод, калий, калций, магнезий, мед, желязо, фосфор и цинк, допълват състава на ананаса. Бромелинът в него е биологично интензивно вещество – разрушаващ белтъците фермент, той се съдържа в „ кочана ”. Освен всички потребни качества, ананасът е и нискокалоричен – от 47 до 52 калории в 100 грама артикул.

Ананасът има необятен набор от потребни за човешкото здраве свойства. Но тези свойства ги има единствено пресният и ненапълно замразен ананас. Консервираният плод е просто апетитен и не може да донесе изгода като пресния.

Към лечебните свойства на ананаса се отнасят: стимулиране на храносмилането, намаление на кръвното налягане, попречване на тромбове, противовъзпалително деяние, разтваряне на фибриновите тапи при разширени вени, пречистване на кръвоносните съдове, извеждане шлаките и общоукрепващ резултат върху организма.

Редовната приложимост на ананас се приема като профилактика на болести на сърдечно-съдовата система, по-конкретно – атеросклероза, инсулт, инфаркт на миокарда. Терапия с ананас подкрепя лекуването на артрит, бронхит, пневмонии и доста инфекциозни болести.

 Ананас за младост и здрави нерви

Включването на ананаса в храната може да подкрепи централната нервна система. Той е потребен и като спомагателно средство при безоблачен удар. Голямото количество аскорбинова киселина го прави незаместим при първи признаци на простуда или намаляване на организма.

Бромелинът в ананаса работи подмладяващо, поддържа тонуса на кожните тъкани и забавя промените от възрастта. Прекомерната приложимост на ананас обаче може да докара до разваляне лигавицата на устната празнина и стомашно разстройство. Не се предлага и за хора с нараснало стомашно сокоотделяне, гастрит, язва на стомаха и бременни дами.

Има и противопоказания за деца до 6 години, защото ананасът може да провокира раздразнение на лигавицата на стомаха. Това значи, че детето може да яде от потребния плод, само че би трябвало да се следи за количеството, с цел да се избегнат отрицателни последствия за здравето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР