Роденият на 14 октомври 1955 година Томас Келер е може

...
Роденият на 14 октомври 1955 година Томас Келер е може
Коментари Харесай

Великите готвачи: Томас Келер

Роденият на 14 октомври 1955 година Томас Келер е може би най-известният и титулуван американски готвач. Неговите два ресторанта – Напа вали и Френч Лондр, намиращи се в Калифорния, са спечелили съвсем всички кулинарни и ресторантьорски международни оценки.

Отделно от това Келер е награждаван с купата Най-добър готвач в света за 1996 година. Това отличие е присъждано от фондация Джеймс Биърд. През 1997 година кулинарят печели оценката Най-добър готвач на Америка. Ресторантът Френч Лондри няколко пъти е обявяван за най-хубавия ресторант в света.

През 2005 година Келер е почетен с рейтинг три звезди от Мишлен за ресторанта му Пер се в Ню Йорк и още три звезди през 2006 година за Френч Лондри. Така Келер става единственият американски готвач спечелил по едно и също време по три звезди на Мишлен за два разнообразни ресторанта. В момента великият готвач държи общо седем звезди на Мишлен за три от своите заведения за хранене.

Пътят на Келер към висшата кулинария изобщо не е лек. Като дете той помагал на майка си, която работила в ресторант. След като родителите му се развеждат, той се мести във Флорида, където работи като мияч на чинии, с цел да помогне в закърпването на фамилния бюджет. Постепенно той открива пристрастеността си към готвенето.

Работодателите виждат гения му и Келер стартира бързо да се движи нагоре по професионалната стълбица. Животът му радикално се трансформира, когато инцидентно е видян от френския кулинарен гуру Роланд Енен. От него Келер научава основите на класическата френска кухня.

 Висша кулинария

Това към този момент му дава солидна основа и скоро Келер се трансформира в основен готвач на дребния френски ресторант Ла Рив в покрайнините на Ню Йорк. Там той усъвършенства и създава нови техники в приготвянето на говеждо, което по-късно му носи международна популярност. Няколко години по-късно след несполучливия му опит да закупи Ла Рив Келер напуща. Отива първо в Ню Йорк, а след това в Париж, където работи в разнообразни Мишлен заведения за хранене.

През 1992 година, изтощен от странствания, Келер отваря ресторанта Френч Лондри. Заведението бързо се трансформира в локален, а след това и в международен шлагер. След отличаването му със звездите на Мишлен то става кулинарна легенда.

От тогава триумфът е константен сателит на Келер. Той отваря още седем ресторанта в разнообразни елементи на Съединени американски щати, като всеки от тях е в топ 50 на света.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР