Робин Хаасе - шахматистът на корта за четвърти пореден път

...
Робин Хаасе - шахматистът на корта за четвърти пореден път
Коментари Харесай

Робин Хаасе - шахматистът на корта за четвърти пореден път ще играе в София

Робин Хаасе - шахматистът на корта за четвърти следващ път ще играе в София
Tочно 13 дни ни разделят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2019 година – тенис шоуто Sofia Open. Световният хайлайф на аристократичния спорт ще завладее България от 3 до 10 февруари. "Арена Армеец" е хазаин на борбите от най-силния и атрактивен шампионат в света от категория АТР 250 за годината. В дните преди старта продължаваме рубриката "Звездите на Sofia Open 2019".

Сред участниците в шампионата е и Робин Хаасе, чудакът от Хага, който има много забавна история. "Като дребен бях толкоз малък, че силата ми въобще не беше в началния удар. Започнах да дърпам нагоре едвам откакто навърших 16", споделя холандецът, в чиято визитка през днешния ден, 15-16 години по-късно, е записан растеж от 191 сантиметра.

Слабият му сервис също от дълго време е в предишното и за четвърти следващ път в "Арена Армеец" ще имаме опция да се насладим на гръмотевиците от ракетата на Робин. Роден на 6 април 1987 година Хаасе стартира да играе още когато е на две години. С течение на времето се увлича по доста спортове, само че нищо не е в положение да измести тениса от кръвта му.

Тази седмица е №58 в международната класация, а най-високото му класиране е №33 от лятото на 2012-а. Хаасе има две трофеи на равнище АТР в професионалната си кариера и няма никакво подозрение, че е тенисист, който си заслужава да гледате. През предходната година Хаасе и сънародникът му Матве Миделкооп станаха първенци на двойки в София. На финала холандците се постановиха над Никола Мектич (Хърватия) и Александер Пея (Австрия). Именно триумфите при каретата (три трофеи през 2018 г.) го вършат толкоз техничен и приключен състезател, който радва окото.

Твърди за себе си, че на корта работи като шахматист, който търси правилния ход, с цел да вземе преимущество над противника. 191-сантиметровия холандец е тенисист, който в моменти на креативно ентусиазъм може да изуми всеки. Обича да е друг и феновете да му се възхищават, да оставя личния си почерк върху мача. По принцип е левичар, макар че играе с дясна ръка на корта, а детският му кумир е Андре Агаси.

Още от ранна възраст Хаасе демонстрира, че е обещаващ гений и доближава трето място в ранглистата за юноши. През 2005-а той губи финала на Уимбълдън при юношите от Жереми Шарди, само че дава поръчка за сполучлива кариера в тура. Три години по-късно обаче претърпява най-тежкия удар в кариерата си, откакто травма на дясното коляно го вади от игра за цели 14 месеца в интервала 2008 – 2009. Робин отхвърля да зареже фантазията и през 2010 година печели премията на АTP за "Завръщане на година".

Травмата обаче оставя сериозен отпечатък в съзнанието на холандеца и до ден сегашен подготовката и тренировките му са подчинени на това да се запази здрав колкото се може по-дълго. "Отдавна не навестявам фитнеса в опит да натрупвам мускулна маса. Опитвам се да усъвършенствам бързината и подвижността си. Вече 14 години съм в професионалния тур, а тежестта ми не е мръднало. Всеки път, в който съм се опитвал да върша мускули, нещата не се получаваха. Но би трябвало да призная, че има нещо сбъркано в ДНК-то ми и не се всмукват протеините, които употребявам. Ако би трябвало да съм изразителен, ще кажа, че хубавичко къща се нуждае от здрави колони. Същото е и с тялото, което се нуждае от протеини", споделя Хаасе.

Друг забавен подробност към него е рутината му преди мачове.

"Винаги ревизирам противника в интернет и си повеждам мемоари за тенисистите, против които играя. Ако ми следва дуел против конкурент, с който съм се срещал, ревизирам бележките си за него. Аз съм тенисист, който проучва обстановката, тъй като имам вяра, че съм добър тактик", споделя още Робин.

И когато го гледате на Sofia Open, ще се убедите, че е по този начин. Хаасе е шахматистът на тенис корта с безчет ексцентрични ходове в главата си. Сигурно към този момент го подчертахме, само че въпреки всичко – холандецът си коства да бъде забелязан наживо. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР