Рисковете за интересите и националната ни сигурност се увеличават заради

...
Рисковете за интересите и националната ни сигурност се увеличават заради
Коментари Харесай

Разузнаването: Войната в киберпространството е новата заплаха за България

Рисковете за ползите и националната ни сигурност се усилват поради все по-жестоката война в киберпространството. Това твърди в доклада си за първото полугодие Държавната организация " Разузнаване " (ДАР), който е оповестен на уеб страницата на службата. Как и за какво ДАР е стигнала до това умозаключение не става доста ясно, поради неналичието на задоволително конкретика, само че разузнаването е изрично, че протичащото се в киберпространството към този момент е една от главните и изцяло действителни рискове за България.
ДАР твърди, че работи " в изискванията на трайно и дълготрайно усложняваща се външна среда за сигурност ". Тази среда се характеризирала с променливи салда в интернационалните връзки, спешни развития в Близкия изток, Афганистан, Северна Африка и други райони. " Тероризмът се трансформира в транснационален фактор и доби темперамент на опълчване на ценностни, стопански и политически системи ". Като различен главен проблем се сочат миграционните рецесии, разяснява в. " Сега ".
Става ясно и, че разследващата организация е изразходвала 11 228 944 лева за първите шест месеца на годината, което е половината от избрания й от Народното събрание годишен бюджет от 23 300 000 лева В документа категорично се подчертава на това, че активността на организацията " във всичките ѝ аспекти не може да бъде математизирана ". Намекът е за делата за изхарчени пари против някогашния началник на разузнаването.
От ДАР настояват, че са обезпечили " изпреварваща информация за дейности, създаващи опасности и закани за суверенитета, териториалната целокупност на България и единството на нацията ". Такава информация е добита и за противопоставяне на интернационалния тероризъм и на трансграничната проведена престъпност, както и за застрашаване на политическата и икономическата сигурност на България. Разузнаването е работило в три съществени посоки - асиметрични закани, външнополитическо разузнаване и икономическа сигурност.
Работата по икономическа сигурност била ориентирана главно към придобиване на информация, засягаща енергийната сигурност на страната ни, опциите за диверсификацията на енергийните доставки, интернационалните енергийни планове.
Отчита се възстановяване на обстановката с кадровия състав - от началото на 2017 година са назначени 43-ма нови чиновници и са освободени 17. Изрично се твърди, че са били понижени управителните длъжности, а са били увеличени " отговорностите и оперативната ангажираност на междинния управителен състав ".
Основните институции, които се възползват от работата на ДАР, са били министър председателят, президентът, ръководителят на Народно събрание, Министерство на вътрешните работи, външното министерство, НСО, ДАНС, както и министерствата на стопанската система и енергетиката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР