Рискът за летален изход е по-висок, ако диабетът се появи

...
Рискът за летален изход е по-висок, ако диабетът се появи
Коментари Харесай

Проф. Танкова: Рискът от смърт е по-висок, ако диабетът се появи по време на COVID-19

Рискът за летален излаз е по-висок, в случай че диабетът се появи по време на COVID-19, в сравнение с в случай че пациентът е имал диабет преди инфекцията. Това сподели пред публицисти проф. Цветалина Танкова, началник на Катедрата по ендокринология в Медицински университет - София и шеф на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ " Акад. Иван Пенчев ". По думите й това води към мисълта, че има друга форма на диабет.

Диабет вид 1 и диабет вид 2 могат да доведат до тежко протичане или гибел при коронавирус зараза. Диабетът не усилва риска от заразяване, само че след заразяването бързо прогресира рискът пациентът да има потребност от интензивни грижи или рискът от гибел, добави лекарят. По думите й постоянно затлъстяването, бъбречните, белодробните проблеми съпътстват диабета, като по този метод също се усилва тежестта на болестта. Проф. Танкова акцентира, че е значимо да се поддържа оптимално равнището на кръвната захар.

При хора, страдащи от диабет и от съпътстващи болести, с неприятен гликемичен надзор, рискът от гибел при заразяване с COVID-19 е доста висок, уточни още проф. Танкова.

Пандемията повлия върху опциите за диагностика и лекуване, имаше пациенти, при които контролът на гликирания хемоглобин се утежни, изходът беше неподходящ, добави още тя.

Онлайн изследване измежду 281 пациенти с диабет, осъществено от Национална пациентска организация в интервала 29 септември - 20 октомври 2021 година сподели, че може да се допуска, че при близо 40 на 100 от засегнатите се е забавило лекуването, а при 2 на 100 е било прекъснато. Всеки втори от запитаните е отменил посещаване в болница, а повече от една трета са дали отговор, че контролът на кръвната им захар се е влошил. Според 80 на 100 от участниците електронно опазване на здравето би улеснило достъпа до здравна грижа в изискванията на пандемия, сподели още проф. Танкова.

Всяка хипергликемия по време на коронавирус зараза би трябвало да бъде следена и лекувана, сподели още експертът. По думите й след преболедуване на COVID-19 съвсем всички имат леко нараснало равнище на кръвната захар, което се възстановява в огромна част от случаите.

Световният ден за битка с диабета е на 14 ноември.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР