Риск да загубим пари по Плана за устойчивост няма. Служебният

...
Риск да загубим пари по Плана за устойчивост няма. Служебният
Коментари Харесай

Планът за възстановяване ще бъде внесен в ЕК на 15 октомври

Риск да загубим пари по Плана за резистентност няма. Служебният кабинет ще го внесе в края на седмицата. На 14 октомври (четвъртък) ще бъде гласуван от Министерския съвет. В петък той ще бъде импортиран в Европейската комисия. Предстои тежка борба по отбраната на този проект и периодите в него. Ще бъдем водени единствено от националния интерес, разгласи служебният стопански министър Даниела Везиева. 

България е една от последните страни членки, които все още не са внесли националния си проект в Европейската комисия. Страната може да разчита на 12 милиарда лв. от Брюксел по възстановителния проект, като 13% от тях могат да бъдат получени предплатено.

Очаква се държавното управление да предложи на Европейска комисия две дати за прекратяване на потреблението на ток от въглища - през 2038 година или през 2040 година.

По думите на Везиева обаче България не е подготвена за енергийния преход. Икономиката и енергетиката ни са напълно насочени към въглищния рандеман.

Според нея страната ни ще иска по-гъвкава политика за въглеродните излъчвания.

" Аз съм безусловно съгласна, че би трябвало да има добра грижа за Маришкия басейн и всички свързани с добивната активност. Тази тематика обаче не е от през вчерашния ден. Въпросът е по какъв начин страната ще се приготви за прехода. Средствата, които ще дойдат по Плана за възобновяване не са малко и в случай че ние ги усвоим вярно, в края на интервала ще имаме добре работеща стопанска система ”, добави Даниела Везиева пред NOVA телевизия.

„ По отношение на Данък добавена стойност и понижената ставка за храните, несъмнено смятам, че това би трябвало да продължи като наклонност и политика. Това ще подкрепи компенсанцията на инфлацията, тъй като ние нямаме изключително огромни механизми за потискането й ”, допълни икономическият министър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР