РИОСВ-влезе отново в биоцентралата в Труд. Причината за проверката са

...
РИОСВ-влезе отново в биоцентралата в Труд. Причината за проверката са
Коментари Харесай

Отново акция в биоцентралата в Труд! РИОСВ влезе във фабриката, пломбират когенератора

РИОСВ-влезе още веднъж в биоцентралата в Труд. Причината за инспекцията са голям брой сигнали, че фабриката продължава да работи след издадената заповед за насилственото ѝ прекъсване. В проверяващия екип беше включен и представител на Регионалната здравна ревизия.

На място специалистите установяваха, че централата към този момент е дефинитивно спряла активността си по произвеждане на електрическа енергия. От 5:00 часа тази заран когенераторът не работи и не се подава сила към ел. мрежата. Още през днешния ден екоинспекторите да запечатат посредством пломбиране когенератора, прецизира trafficnews.bg.

При инспекцията е открито и че боксовете, в които се съхранява силажът са празни. В перколатната вана има минимално количество течност - примес от измивни и дъждовни води. Не е нарушена целостта на поставените в събота пломби на входовете към ферментаторите и крановете. Все още остатъчният биогаз се изгаря на факел.

Беше изработен обход към обекта и на улици в кв. „ Герена “ в наличието на кмета на селото. При обследването на към 300-400 метра източно от площадката на биоцентралата се откри скупчване на брикети от плява и разнообразни първични материали от растителен и скотски генезис - възможен източник на неприятни миризми. В тази връзка Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив към този момент сигнализира Държавен фонд „ Земеделие “ за предприемане на дейности по подготвеност.

Припомняме, че ВАП и Районна прокуратура – Пловдив се самосезираха и разпоредиха незабавна инспекция на биоцентралата в село Труд за да се откри работи ли тя и работила ли е, макар насилственото ѝ затваряне от управляващите.

Извършването на инспекцията е предоставена взаимно на районно управление (на МВР) – Труд при ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив и на Регионална инспекция за опазване на околната среда – гр. Пловдив. В нея ще бъдат включени и всички останали институции, имащи отношение към контрола на реализиране на активността на предприятието.

Срокът на приключването е едномесечен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР