Риганът, както всяко растение, което се използва за подправка, притежава

...
Риганът, както всяко растение, което се използва за подправка, притежава
Коментари Харесай

Засаждане и отглеждане на риган в саксия

Риганът, както всяко растение, което се употребява за фалшификация, има и многочислени лечебни свойства. Той работи благотворно върху стомашно-чревния тракт и бронхите. Доскоро у нас беше съвсем незнайно, че тази ароматна трева за чай може да придава друг темперамент на ястията.

Ароматът на ригана се дължи на етерично масло, формирано от няколко химични съединения. Най-важен съставен елемент е карвакролът. Той има доста добър бактерициден резултат, а свойството му да задейства за напълно малко време някои рецептори за болежка в човешкото тяло придава на подправката нейния характерен изострен усет. Този резултат е извънредно прелестен.

Листата на риганът са доста по-ароматни в изсъхнало положение, в сравнение с одеве откъснати. Пресният вид също има своите прерогативи, поради свежите растителни акценти, които се губят при изсушаването.

 Засаждане и развъждане на риган в саксия

Поради многочислените си ползотворни свойства, риганът е измежду най-желаните подправки във всяко домакинство. Отглеждането му в саксия е извънредно елементарно. Той цъфти красиво, само че е и напълно скромен.

Риганът обича слънце и е подобаваща фалшификация за летни яхнии, както и за домашна пица. Чаят от риган пък е лечителен и апетитен. За разлика от множеството билки, риганът нормално претърпява зимата на балкона и още веднъж радва през пролетта.

Най-подходящият месец за засаждане на ригана е март. Усилията са минимални, а изгодите ще ви радват през цялата година.

За засаждането са нужни подобаващи съдове (саксии и по-дълбоки сандъчета), почвена примес и пясък. Засяването на семената става, като на дъното на съда, който сте избрали поставите начупени керемидки или най-обикновени камъчета. Съдът се запълва с почва малко повече от половината.

 Засаждане и развъждане на риган в саксия

Семената се поръсват, след което се запълва със пласт пясък и пласт почва. Полива се щедро. Внимавайте с пясъка – в случай че е повече, семената ще изникнат малко по-бавно. Не бързайте да оставяте насажденията на открито. Задръжте саксиите известно време на закрито.

Риганът изисква постоянно поливане, само че не и преполиване. През лятото се полива всеки ден. Когато растенията пораснат няколко сантиметра, е нужно да преценете дали имат потребност от разреждане и пресаждане. Така се дава опция на всички коренчета да заякнат задоволително. Най-подходящи месеци за разсаждане са краят на май и началото на юни.

Берете единствено листа на ригана, когато са ви нужни, или да отрязвайте цялото стъбълце на растението - по този начин позволявате подновяването му. В края на лятото би било добре да изсушите несъмнено количество от подправката за зимата. Съхранявайте в буркани.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР