Ричард Брансън, основателят на частната компания Върджин Галактик, очаква първия

...
Ричард Брансън, основателят на частната компания Върджин Галактик, очаква първия
Коментари Харесай

Върджин Галактик очаква първия пилотиран космически полет до края на годината

Ричард Брансън, създателят на частната компания Върджин Галактик, чака първия пилотиран галактически полет до края на годината. Това заяви той за Дейли Телеграф преди няколко дни (източник).

“Ние спряхме да дефинираме дати ”, призна Брансън. “Но мисля си, че ще бъда доста отчаян, в случай че няма тестов полет в космоса до края на годината и аз не отида в космоса следващата година ”.

Върджин Галактик в действителност спря да разгласява графици от 31 октомври 2014 година, когато първият транспортен съд от серията “СпейсШипТу ” – “Ентърпрайз ” катастрофира, при което почина водачът Майкъл Олсбъри, а различен водач Питър Сийболд беше тежко ранен.

Компанията се възвърне от тежкия случай. Следващият транспортен съд “Юнити ” беше публично показан през 2016 година, а през последните няколко месеца бяха извършени няколко тестови полета с обмисляне и кацане. Очаква се по-късно през годината да стартират тестови полети, при които корабът задейства ракетния си мотор, а може би някои от тях ще завършат и с изпращането на човек в космоса!

Така Върджин Галактик има действителен късмет в суборбиталната напревара да победи компанията на Джеф Безос – Блу Ориджин. За страдание има забавяния в създаването на пилотираната капсула на Блу Ориджин, тъй че Безос оповести неотдавна, че към този момент не чака първият пилотиран полет да е през тази година (макар че не е изключено компанията да навакса и това да стане), а по-скоро при започване на 2018 година.

Така че залогът стои – коя компания ще изпрати за пръв път човек в космоса – Върджин Галактик … или Блу Ориджин?

Космическият транспортен съд “СпейсШипТу-Юнити ” по време на изпитателен атмосферен полет през 2016 година. Credit: Virgin Galactic

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР