Рибата е една от най-полезните храни в световен мащаб. Според

...
Рибата е една от най-полезните храни в световен мащаб. Според
Коментари Харесай

Кои са най-вкусните дребни риби

Рибата е една от най-полезните храни в международен мащаб. Според особеностите и съгласно типа тя е типична за всички национални кухни, даже и за най-екзотичните. В България поради Черно море и многото реки рибата също е на респект. Природните ни благосъстояния и многото развъдници ни дават елементарен и релативно на ниска цена достъп до пресни артикули.

Мнението на множеството хора е, че дребните риби са по-вкусни от едрите. Особено желани са по градовете край Черно море – изключително през лятото там можем да се насладим на напълно прясна риба – уловена безусловно преди часове. Рибата би трябвало да участва в менюто ни освен през лятната ни почивка, а през цялата година. Специалистите считат, че най-полезни са всички храни, отгледани в страната, в която живеем.

Затова през днешния ден сме подбрали специфична селекция от най-вкусните дребни риби, които е елементарно да приготвим у дома.

Сафрид

 Сафридът е една от най-вкусните дребни риби Снимка: Йорданка Тасева

Сафридът е една от типичните за нашите ширини риба. Среща се в Черно море, т.е. е соленоводна. Месото на тази риба е доста вкусно и припомня на скумрията. Богат е на Омега-3 мастни киселини и протеини, калций, натрий и желязо. Заради дребния си размер и вкусовите си качества е подобаващ на процедура за всичко – даже и за консервиране. Смята се обаче, че той е най-вкусен пържен.

Попчета

 Вкусни попчета Снимка: Добринка Петкова

Попчетата са дънни морски риби. За разлика от сафрида, попчетата се употребяват главно за пържене. Ако избягвате подобен метод на хранене, можете да ги изпечете на фурна или на скара.

Цаца

 Цацата е от най-вкусните дребни риби

Цацата е може би най-популярната риба през лятото. Също морска риба, тя е една от най-малките риби, които се употребяват в кулинарията. Теглото ѝ е единствено към 10 грама за рибка. Заради размерите си тя е подобаваща за заледяване, мариноване, осоляване и консервиране. Отново обаче – най-консумирана е пържена. През лятото. С пържени картофки и студена бира!

Хамсията

 Дребна риба Хамсия Снимка: Yordanka Kovacheva

Известна е още като аншоа. Тя също е дребна риба, сходна на цацата. За разлика от нея обаче, хамсията е по-богата на мазнини, надлежно съдържа по-голямо количество Омега-3. Смята се също по този начин, че хамсията е една от най-вкусните дребни риби. Това я прави и едно от най-предпочитаните ястия през лятото. Вкусовите ѝ качества са по-добри, когато се подготвя напълно прясна.

Как е вярно да се подготвя дребна риба?

Основно посредством пържене, въпреки и попчетата и сафридът да са вкусни и приготвени на скара или на фурна. Специфично е пърженето. Докато огромните риби се пържат изчистени и на резени, дребните се пържат цели на доста мощен огън. Така стават хрупкави и апетитни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР