Рибари от местни сдружения в Крайморие искат от Община Бургас

...
Рибари от местни сдружения в Крайморие искат от Община Бургас
Коментари Харесай

Има ли хале за ремонт на лодки в Крайморие и защо е нужна помпа за сантинни води?

Рибари от локални сдружения в Крайморие желаят от Община Бургас да построи хале за ремонт на лодките им, както и да се закупи помпа за сантинни води (отпадъчни води, вследствие на корабоплавателна активност, съдържащи нефтени отпадъци). Общински съветници по време на съвещанията на непрекъснатите комисии се наложи да прецизират с вносителите на докладната има ли и все още хале там и за какво има сантинни води, в нарушаване на интернационална спогодба. 

В докладната, са посочени две точки  - да се разпореди на Оперативна програма " Общински парцели ", стопанисващо лодкостоянката в Крайморие да проектира и построи ремонтното хале, както и да изследва и закупи помпа за сантинни води.

Защо е нужна такава помпа, прецизираха съвносителят на докладната Юлиян Кулев и  председателят на комисията по " Морско дело и риболовство " Георги Събев.

" Помпата е нужна, тъй като на лодкостоянката в Крайморие има построена шахта, само че няма помпа, която да изпомпва сантинните води. Такава има на лодкостоянката в Сарафово, както и такава е планувана да има на Ченгене скеле. ", сподели Кулев.

" Нямаме право да изхвърляме по конвенцията, която сте показали в докладната MARPOL, в акваторията на пристанището, било то в шахта или другаде. Тези сантинни води би трябвало да се събират в специфична цистерна, която по-късно да ги обработва, тъй като те съдържат и нефтени боклуци ", споделя той пред БНР.

В момента в Крайморие има задоволително огромно хале, което разрешава на риболовците да ремонтират лодките си, е безапелационен  Георги Събев, в дебата по тематиката се включи и Иво Баев: " В момента в Крайморие има задоволително огромно хале. Не виждам смисъл да вършим още едно, тъй като това освен ще загрози, само че и напряко ще го затвори това пристанище. Още при влизане в пристанището в Крайморие, вдясно има едно огромно хале. 

Така написана докладната не е вярна. Да не приказваме, че нямаме и спомагателен финансов запас. Може да се направи посредством МИРГ. "

В този си тип докладната би трябвало да бъде модифицирана, тъй като съдържа спорна информация, е мнението на комисиите, през които мина разискването.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР