Риба може да се чисти по няколко различни начина. Най-важното

...
Риба може да се чисти по няколко различни начина. Най-важното
Коментари Харесай

Как се чисти риба

Риба може да се чисти по няколко разнообразни метода. Най-важното е да измиете рибата с чиста течаща вода, преди да започнете да я чистите. Така че премахнете мръсотията и рибешката слуз.

Като държите рибата с едната си ръка, с другата махнете люспите, в случай че са едри. Люспите се чистят благодарение на изострен нож, който се държи под ъгъл, с цел да не хвърчат люспите на всички места.

Внимателно отрежете перката на опашката. Отрежете перката на гърба. Режете против люспите, като придържате ръба на перките, с цел да не се изплъзне рибата от ръцете ви.

Разрежете стомаха. За задачата прободете с върха на ножа кожата под главата и направете дълъг прорез съвсем до опашката. Извадете всички черва и махнете бялата ципа, която минава около гръбнака на рибата. Под нея има много кръв, която би трябвало да се махне.

 Цяла риба

Отрежете главата на рибата. Отрежете перките на корема. Измийте още веднъж рибата с течаща студена вода, с цел да премахнете остатъците от люспи, кръв и слуз.

Нарежете рибата на части съгласно желанията ви или я запечете цяла. Преди да я печете или пържите, поръсете я с подправки за риба, покрийте я с паница и я оставете за два часа в ледник, с цел да поеме подправката.

Лесно ще изчистите рибата, в случай че откакто я измиете, я натъркате с едра сол. Така няма да се изплъзва от ръцете ви. За да изчистите люспите, можете да употребявате леген със студена вода. Ръцете ви би трябвало да са под водата, с цел да не летят люспи из цялата кухня.

Можете да изчистите рибата, като я сложите в огромен найлонов пакет и я чистите в него.

Когато вадите вътрешностите на рибата, би трябвало да действате деликатно, с цел да не спукате жлъчката, защото ще се излее горчива течност и усетът на рибата ще е горчив.

Ако ви би трябвало филето от рибата, откакто я почистите, разрежете я обстойно около гръбнака, тъй че върху едната част от рибата да останат ребра, а върху другата – ребра и гръбнак. Извадете костите и нарежете филето косо. Измийте със студена вода.

След като вашата риба е към този момент подготвена, можете да си приготвите печена риба, пъстърва на тиган, скумрия в доматен сос, сьомга на фурна или риба в сос. Каквото и да изберете - да ви е вкусно!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР