Резултатите от изследване на учени от Кралския ветеринарен колеж в

...
Резултатите от изследване на учени от Кралския ветеринарен колеж в
Коментари Харесай

Кои породи кучета живеят най-дълго?

Резултатите от проучване на учени от Кралския ветеринарен лицей в Лондон сочат, че междинната дълготрайност на живота на кучетата е 11,2 години. Но тези числа са доста разнообразни при другите породи. Според зоолозите Джак Ръсел териерите живеят най-дълго, а френските булдози умират най-рано. 4 породи кучета с плоска физиономия имат най-ниската междинна дълготрайност на живота, написа Daily Mail.
Изследователите създали задълбочено изследване на над 30 000 кучета от 18 разнообразни породи, приключили живота си сред 2016-а и 2020-а година Резултатите сочат, че Джак Ръсел териерите имат най-дълга междинна дълготрайност на живота. Те могат да живеят 12,7 години. При френските булдози междинната дълготрайност е единствено 4,5 години.
Въз основа на получените данни учените съставили таблица какъв брой приблизително нашите любимци са с нас. Тази диаграма за продължителността на живота може да бъде потребна за ветеринарни лекари и притежатели на кучета, които могат да оценят здравословното положение на животното и последствията от възможното му утежняване.
Сред най-дълголетните породи наред с Джак Ръсел териерите са Бордер коли и Спрингер шпаньолите. А измежду породите кучета, които живеят минимум, са кучетата с плоско лице като булдог и мопс. Те постоянно боледуват. Това се дължи на обстоятелството, че формата на главата им е разследване на специфична изкуствено приложена селекция. Те са отгледани посредством отглеждане, от време на време надалеч от естествените процеси на еволюцията и по тази причина постоянно имат проблеми с дихателната система и гръбначния дирек.
Женските кучета живеят по-дълго от мъжките приблизително с 4 месеца. Същото важи и за кастрираните животинки. 
Изследването на Кралския ветеринарен лицей идва малко откакто учени от университета в Масачузетс откриха, че породата на кучето не е от изключително значение за поведенческите му привички. Резултатите от този теоретичен труд сочат, че породата може да изясни единствено 9% от особеностите на държанието на четириногия любим. По-голямо значение оказват възрастта и пола на животното.„ По-голямата част от поведенческите привички, които считаме за характерности на характерните модерни породи кучета, най-вероятно са минали през хиляди години еволюция от вълк през диво куче до опитомено куче, до момента в който се стигне до актуалните породи “, сподели създателят на проучването Елинор Карлсон. 

Средна дълготрайност на живота при другите породи кучета в години:

Джак Ръсел териер - 12,72 
Йоркширски териер - 12,54
Бордър коли - 12,1
Спрингер шпаньол - 11,92
Мелези - 11,82
Лабрадор ретривър - 11,77
Стафордширски бултериер - 11,33
Кокер шпаньол - 11,31
Ши Тцу - 11,05
Френски булдог - 4,5
Английски булдог - 7,39
Мопс - 7,65
Американски булдог - 7,79
Чихуахуа - 7,91
Хъски - 9,53
Бигъл - 9,85
Боксер - 10,04
Немска овчарка - 10,16
Кавалер Кинг Чарлз шпаньол - 10,45
Неотдавна учените изнесоха и друга тъжна статистика, която сочи че преобладаващата част от стопаните хранят погрешно своите кучета, без доста да му мислят какво купуват, подготвят и поставят в паничките им.  Сред значимите препоръки на ветеринарите, наред с рекомендацията ръцете да се мият и преди и след хранене на животното, е и този: притежателите на кучета би трябвало да спрат да се " целуват " с любимците си, освен тъй като могат да " прихванат " разнообразни микроби, които не са изключително здравословни, само че най-вече тъй като могат да трансферират върху питомците си човешки заболявания, които могат да ги убият.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР