Резервният вратар на ЦСКА 1948 - Генадий Ганев, говори пред

...
Резервният вратар на ЦСКА 1948 - Генадий Ганев, говори пред
Коментари Харесай

Генадий Ганев: ЦСКА 1948 може да мери сили със силни отбори от чужбина, в Берое направих много

Резервният вратар на ЦСКА 1948 - Генадий Ганев, приказва пред медиите в Украйна за ЦСКА 1948, престоя си в България, както и упоритостите на клуба. Той разяснява и положението на футбола у нас, както и в родианта си. 

– Първо, поздравления за успеха с 6:0 над Локомотив София. Този сезон ЦСКА 1948 побеждава с безапелационен резултат за трети път. Какво е възприятието?

- ЦСКА 1948 има огромни упоритости, има високи цели, които би трябвало да бъдат изпълнени. Чувството, може да се каже, е вълнуващо – тъй като нашият тим самичък написа своята история.

- Това е вашият четвърти български клуб - и всеки трансфер е като повишениe. Как се стигна до разновидността с ЦСКА 1948 и какъв брой дълго се колебахте, преди да приемете сходно предизвикателство в кариерата си?

- Да, в действителност, когато дойдох в България, не всичко вървеше доста добре. Първо – Верея, който нямаше пари, след това Дунав, където също не играх шест месеца. В Берое, където бях поканен от треньора на вратарите Данчо Господинов, изкарах две години и половина. Свикнах с почитателите и със самия клуб, само че той напуснах, тъй като договорът ми изтече. Тогава президентът на ЦСКА 1948 Цветомир Найденов ми се обади и сподели, че ме чака в тима. Не мислех дълго, подготвих се и отидох на подготвителния лагер. Знаех, че тимът набира скорост, кани играчи и че ще има огромни цели.

- Заслуга ли е за прехвърлянето представянето Ви през предишния сезон, когато успяхте да запазите суха мрежа и против двата ЦСКА?

- В Берое направих доста. Седем мача не допуснахме гол, отборът взе точки от ЦСКА София, Левски, Славия, Черно море, Ботев (всички тимове по това време бяха начело). Само с най-малък резултат загуби от Лудогорец. Между другото, в мача с ЦСКА 1948 на наш терен спечелихме с 1:0. Тогава играх.

- Имате тежка конкуренция и сте като " помощник-треньор " на капитана на тима, младия вратар на българския народен тим Даниел Наумов. Какъв е той като човек? Наистина ли е толкоз добър, колкото написа в пресата?

- Знаете ли, не бих споделил, че съм помощник. Все още не се занимавам с треньорство. Да, в случай че ме попитат какво мисля, давам мнението си. За Дани мога да кажа, че е добър вратар, само че има още какво да пораства и да учи.

- Ролята на авариен вратар е доста сложна, трябва непрекъснато да си в добра форма, до момента в който има малко игрова процедура. Как възприемате тази работа? Доволен ли сте, че избрахте ЦСКА 1948, а не някой по-слаб тим, където да играете повече?

– Живял си в разнообразни градове на България. Как се възприема столицата София след останалите места, където си живял и свирил?

– В София е по-скъпо да живееш. Не ми се наложи доста да се приспособявам, в действителност живях в доста градове и в България, и в Украйна, може да се каже, привикнах и се научих да се съсредоточвам върху футбола.

- Ние, несъмнено, с нашите Семеен кодекс Днепър-1, Металист 1925, Арсенал-Киев и Карпати, няма да се изненадаме. Но въпреки всичко, какво се случи с българския футбол, че даже огромни клубове като ЦСКА бяха принудени да се „ рестартират ” с нови имена?

- Знаете ли, мисля, че всичко е поради събитията в света и поради тази война спонсорите изоставят клубовете и с цел да не изчезне тимът, обществото го поема под грижите си, както в тази ситуация с Берое. Това, несъмнено, е сложен миг. Но въпреки всичко е хубаво, че има хора, които се пробват да спасят футбола.

- Българският футболист има нещо, което украинският няма: статут на жители на Европейски Съюз и опция да не попада под лимита в множеството западноевропейски шампионати. Какво споделят за това в България?

– Да, несъмнено, с паспорт на Европейски Съюз се откриват огромни благоприятни условия. Това е доста добре за българския футболист, а и тук има тимове, в които дават опция да се покажат. Могат да дойдат и задгранични играчи с паспорт от Европейски Съюз, тъй че мисля, че зависи от политиката на клуба.

- От пет години нямате статут на легионер в България, нали? Коз ли е в битката за място в елита?

- Е, несъмнено, когато пристигна легионер с европаспорт, това постоянно е коз за клуба. Е, за един футболист, несъмнено, това е коз - пред него се отварят вратите към Европа

- От време на време украинци играят в българското състезание - в Дунав беше Ларин от Днепър, във Верея - общо взето половин тим, воден от Севидов. Сега имате съотборник - Евгений Сердюк от Дружковка, който означи два гола в предишния кръг. Какво мислите за него?

- Лично за мен, момчето е перспективно, само че в някои аспекти би трябвало да се работи повече, да вземем за пример върху експанзията. В Украйна мисля, че щеше да играе на най-високо равнище.

- Третото място като че ли подсказва, само че въпреки всичко - какви са задачите на ЦСКА 1948 и какви са опциите на клуба?

- Както споделих, президентът на ЦСКА 1948 е доста упорит и си слага високи цели за тази година - медали, европейски шампионати, Лига Европа. ЦСКА 1948 може да мери сили освен с българските грандове, само че и със мощни клубове от Европа. Всеки има предпочитание да помогне на нашия екип да стигне до това равнище допустимо най-скоро.

- Между другото, за какво Лудогорец загуби водачеството за първи път от 11 години? Защо Левски е толкоз надолу?

- Рано или късно постоянно идва спад. Това е моето мнение. Може би промяна на поколенията. Като образец Ювентус в Италия държеше летвата към 10 години, в случай че не се неистина, само че в този момент очевидно не е на мястото си. Или Лион във Франция, или да вземем за пример други клубове в Европа, които по едно време бяха на върха, а по-късно претърпяха рестартиране.

– Кои са най-интересните български футболисти сега? А има ли такива, които да се мерят със Стоичков, Костандинов, Пенев, Лечков, същия Божинов или Бербатов?

- В България има доста положителни играчи: съвсем във всеки тим има забавни играчи. Например крилото на Лудогорец Десподов, бранителят на ЦСКА София Турицов, бранителят на Лудогорец Недялков, съотборникът ми Ивайло Чочев.

- В Украйна и в този момент има заплати от 20, 50 и даже към 100 хиляди евро на месец. Колко печели футболист от първа дивизия в България и конкурентни ли са тези пари на водачи на камиони, ИТ експерти, строители и други добре платени специалности?

- Както споделих, ЦСКА 1948 може да се мери с грандовете финансово. Това е, в случай че приказваме за сегашния ми тим. В останалите - несъмнено, заплатите са доста разнообразни. В България, както и в Украйна, има доста небогати и доста богати клубове.

- С какви треньори работихте в България? От Петър Хубчев до самия Любо Пенев.

– Това са двама разнообразни треньори със личен метод – имат друга тактичност, друга подготовка, само че всеки знае по какъв начин да извлече максимума от футболистите. Да, Пенев е необикновен човек, само че добър треньор. Обича дисциплината. Хубчев е с различен характер. Тук няма смисъл да се съпоставя, всеки треньор е персона, разнообразни са, само че всеки се прави оценка по играта и резултата.

- Когато отидохте в България преди пет години, може би си помислихте, че ще е дълъг престой? Представяте ли си разновидността да останете там да живеете вечно?

- Отидох да се покажа, не съм мислил да пребивавам тук. Разбирам, че всичко се случва в живота, само че моят дом е Украйна и имам вяра в бързата победа на нашите момчета.

– Да се ​​върнем към времето, когато се озовахте в България. Отидохте в новобранеца Верея. Издържахте на 22 удара на Лудогорец към вратата си в мач, който завърши 0:0. Този клуб имаше ли късмет да остане в елита?

- Да, помня, че беше прекрасен мач. Колкото до Верея, считам, че този клуб можеше да остане в елита, в случай че имаше най-малко някакво финансиране.

- Там също, апропо, имаше скандал с уредени мачове. Севидов отговорен ли е?

- Скандалът стана, откакто всички си тръгнахме. Не знам дали това е правилно, или не. Но мога да кажа с убеденост: Севидов е добър експерт и нямам доверие да е взел участие в схеми.

- Тогава за какво никой от многочислените ти сънародници - нито той, нито Рудика, Доброволски, Василиев - не остана задълго в българския футбол след Верея?

- Мисля, че нямаха разновидности накъде да тръгнат в българското състезание. Ако тогава не ме беше извикал треньорът на Дунав, и аз щях да си потегли.

- Кой клуб в България има най-коравите почитатели? Кога за първи път усетихте силата на едно дерби?

- Има доста клубове с мощни почитатели, които са правилни на тима. Има и страхотни дерби обичаи. За мен персонално най-ярките мемоари са почитателите във Берое. Благодарен съм им за поддръжката, яркото им показване ще се помни доста.

- С какво се занимават легендите на ЦСКА - Стоичков, Лечков, Бербатов? Знам, че треньор на ЦСКА 1948 беше още един от героите на Мондиал 1994 Балъков - къде е в този момент?

- Не заварих Балъков. Колкото до легендите на българския футбол, за Бербатов знам, че се кандидатира за БФС.

- Какво споделят в този момент в България за украинския футбол? Какви са отзивите за нашите клубове и звезди?

- Отговарят позитивно, с почит. Благодарение на Шахтьор, Динамо, Зоря, Днепър познават добре нашия футбол. Има наши тимове, които са редовни участници в евротурнирите.

- Добре, по какъв начин стоят нещата с Пластун в Лудогорец?

- Видяхме Игор единствено след мачовете, разменихме няколко думи. Това демонстрира, че индивидът е добър и му поисквам триумф, той е един от най-хубавите бранители в България.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР