Рейтинговата агенция Муудис (Moody`s Investors Service) понижи няколко от оценките

...
Рейтинговата агенция Муудис (Moody`s Investors Service) понижи няколко от оценките
Коментари Харесай

Moody's понижи оценката си за ПИБ след стрес тестовете на ЕЦБ

Рейтинговата организация " Муудис " (Moody`s Investors Service) намали няколко от оценките си за положението на Първа капиталова банка, в това число рейтинга по дълготрайните депозити от В2 на B3 и вероятността по него - от постоянна на отрицателна.

Като съображение е посочено, е след разпространението от Европейската централна банка преди седмица на резултатите от стрес тестванията на 6 български банки и оценката на качеството на активите им в Moody`s считат, че " качеството на кредитния портфейл на FIBank може да съставлява по-значителен риск за платежоспособността ѝ, в сравнение с в началото се смяташе ".

Това става по-малко от 2 месеца, откакто организацията намали дълготрайния депозитен рейтинг на банката от B1 на B2, като резервира стабилната вероятност. На 5 юни с една степен бе намалена и оценката за вътрешна непоклатимост и мощ на банката (baseline credit assessment - BCA), която не включва опцията и вероятността акционерите или страната да ѝ окажаг външна поддръжка при положение на усложнение.

Сега Moody`s намалява и тази оценка от b3 на caa1, дружно с още три рейтинга за рисковете пред ПИБ.

От банката уведомиха с писмо до Комисията за финансов контрол и от 1 август, че на 21 юни публично са декларирали на Moody `s, че не желаят повече да работят с тях. Това не значи, че организацията не може да прави независимо оценки.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР